Нов буферен паркинг ще поеме блокираните камиони на „Капитан Андреево“

Борисов инспектира терена и увери, че ще има химически тоалетни и павилиони за храна

12:00 26.03.2020

Нов буферен паркинг на мястото на бившето военно летище край хасковското село Узунджово ще бъде отворен до утре, като целта е да поеме стотиците тирове на границата с Турция. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на инспекция на терена. „До утре буферният паркинг на българо-турската граница трябва да работи. Ако кризата стане по-тежка, трябва да има къде да останат шофьорите на тирове, каза Борисов.

Именно този паркинг ще се използва от тежкотоварните автомобили, които чакат за границата ни с Турция. Подготовката на терена за тир паркинг започна вчера от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Очаква се новият паркинг да събира до 3000 тира. До тази мярка се стигна, след като няколко дни стотици камиони образуваха километрични опашка на граничния пункт „Капитан Андреево“. 

„В Европейския съюз имаме общи зелени коридори и на практика тук става буфер. Това е най-голямо КПП между Европа и държави от третите страни, в случая Турция“, заяви Борисов.

На новия паркинг днес ще бъдат закарани химически тоалетни. Освен това ще бъдат отворени и временни папвилиони за храна. За изминалото денонощие на територията на България са влезли 3000 тежкотоварни камиона, от които 1200 са на пункта „Капитан Андреево“. Обработените превозни средства на изхода в посока Турция са три пъти повече, стана ясно по време на проверката.

Припомняме, че на ГКПП „Капитан Андреево“ опашката от чакащи тежкотоварни камиони стигна до 50 километра. Водата и храната са на привършване затова доброволци от Съюза на международните превозвачи и от „Българския червен кръст“ минават да раздават помощи на водачите. Днес сутринта опашката беше 15 км, тъй като за една нощ за преминали над 1000 тира. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | Турция | опашки | буферен паркинг

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ