Нови фючърси на петрола ще конкурират Брент и WTI

Абу Даби създаде нов бенчмарк, който предстои да бъде пуснат за търговия в началото на 2020 г.

19:28 11.11.2019
Националната нефтена компания в Абу Даби – Adnoc,  и девет от най-големите търговци на енергия в света си партнират с Междуконтиненталната борса (ICE) за създаване на първите фючърсни договори за суров петрол сорт Мурбан.

Фючърсите ICE Future Abu Dhabi (IFAD) и ICE Murban са предвидени за пускане в началото на 2020 г. Те трябва да бъдат одобрени от регулаторите, а идеята им е да конкурират добре утвърдените сортове Брент и WTI.

Сред компаниите, които се присъединяват към държавната Adnoc, която произвежда около 1.7 млн. барела суров нефт дневно от Мурбанското находище, са енергийните бегемоти BP, Shell, Total, PetroChina и Vitol. Всички те ще получат дял в новата петролна борса.

Мурбан е лек суров сорт, който основно се изнася от емирство Фуджейра през Оманския залив. Общото производство на Абу Даби в момента възлиза на около 3 млн. барела на ден.

Изпълнителният директор на Adnoc Group, който е и държавният министър на ОАЕ Султан Ахмед Ал Джабер, каза в изявление в понеделник, че „имайки нов, независим обмен в Абу Даби няма да донесе полза само на ОАЕ, но и на физическите и финансовите търговци на петрол по целия свят“.

IFAD също ще се конкурира с бенчмарка Дубай/Оман, управляван от Дубайската търговска борса (DME).

Конкурентният бенчмарк обаче може да разклати цените на петрола в региона, пише CNBC. Докато повечето производители на петрол от Близкия Изток използват движенията на фючърсния пазар като основа за ценообразуването на петрола си, Adnoc исторически е определял цената на база исторически данни.

„Фючърси на сорта Мурбан са благодат за купувачите, защото това ще им позволи да знаят за какво плащат предварително“, заяви Стивън Бренок, петролен анализатор от PVM Oil Associates пред CNBC в понеделник. „Това е в контраст с действащия механизъм за ценообразуване със задна дата. Нещо повече, сега купувачите могат да се възползват от повече възможности за хеджиране на фючърсните пазари“, добавя той.

Изпълнителният директор на Vitol - Ръсел Харди, използва подобен тон по време на Международното изложение и конференция в Абу Даби (ADIPEC) в понеделник, казвайки на пресконференция: „Мурбан вече служи като ориентир за много азиатски рафинерии и пускането на този нов бенчмарк ще улесни хеджирането и дава възможност за развитие на силен финансов пазар, който ще е от полза за производители, потребители и търговци“.

Въпреки това, Стивън Бренок казва за CNBC, че превръщайки се в глобален петролен бенчмарк, Мурбан е изправена пред „борба нагоре“. „Предишните опити за създаването на петролен бенчмарк в региона се провалиха, най-вече фючърсите на DME Oman“, казва той.

Фючърсният договор DME Oman Crude Oil не успя да демонстрира на инвеститорите необходимата ликвидност, за да си съперничи с Брент и WTI.

„Просто не мисля, че има апетит за друг глобален бенчмарк на суровия петрол. Съответно дуополът Brent-WTI ще продължи да доминира на фючърсна арена“, добави Бренок.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | търговия с петрол | петролни фючърси