Някои от най-големите икономики в света са на ръба на рецесията

Дори САЩ може да не са в толкова силна позиция, както се смяташе досега

Снимка: Unsplash
10:38 24.02.2020
Пазарите приключиха миналата седмица с тревожна нота. Не е трудно да разберем защо: коронавирусът продължава да се разпространява и има признаци, че някои от най-добрите икономики в света биха могли да изпаднат в рецесия, тъй като слабостите им предхождаха пика на епидемията, съобщава CNN Business.

Например Япония: Третата по големина икономика в света се сви с 1,6% през четвъртото тримесечие на 2019 г., тъй като страната пое ефекта от увеличението на данъка върху продажбите, както и преживя мощен тайфун. Това е най-голямото свиване в сравнение с предходно тримесечие от 2014 г. насам.

След това Германия. Най-голямата икономика в Европа беше почти "спряла" точно преди началото на епидемията от коронавирус, потисната от спада на производството в страната. Индикаторът за икономическо възприятие ZEW в Германия рязко се понижи през февруари, отразявайки опасенията, че вирусът може да удари световната търговия.

Икономистът на Bank of America Итън Харис посочва и броя на по-малките икономики, които също изпитват затруднения. Хонконг е в рецесия и Сингапур скоро може да претърпи подобна съдба. Данните за БВП за четвъртото тримесечие от Индонезия достигнаха тригодишен минимум, докато Малайзия има най-лошите си резултати от десетилетие насам, отбеляза той пред клиенти в петък.

Междувременно двигатели на растеж като Китай и Индия се забавиха през 2019 г. Данните за БВП за четвъртото тримесечие да двете страни се очаква да бъдат обявени тази седмица.

Всичко това извежда на преден план опасенията относно способността на глобалната икономика да издържи на шока от коронавируса. 

Харис казва, че слабото тримесечие вероятно е резултат от дълготрайни щети от търговската война между Китай и Съединените щати. Коронавирусът обаче ще влоши нещата.

"Глобалните акции се възстановиха, след като САЩ и Китай постигнаха примирие, но компаниите с глобални вериги за доставки остават дълбоко несигурни", каза той.

На радара: Дори САЩ може да не са в толкова силна позиция, както се смяташе досега. IHS Markit заяви в петък, че секторът на услугите в САЩ се свива през февруари, като показанието достигна 76-месечно дъно. Това е първият случай на свиване на сектора от 4 години насам.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: икономика | рецесия | САЩ | Германия | Япония | коронавирус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини