ООН изготвя резолюция за борба с киберпрестъпността

Автор на документа е Русия, а САЩ гласуваха "против"

08:41 28.12.2019
Общото събрание на ООН на последното си пленарно заседание тази година прие резолюция за борба с киберпрестъпността. Резолюцията, чийто автор е Русия, беше одобрена в 193-членния световен орган със 79 гласа "за" срещу 60 "против" и 33 въздържали се.

„Съединените щати ще гласуват „против “резолюцията и ние призоваваме други държави да направят същото“, заяви американският представител, говорейки преди да гласува документа. Представителят на Финландия, представляващ Европейския съюз, също призова за гласуване „против“ документа.

Авторите на документа са 47 държави, включително Русия, Беларус, Казахстан, Азербайджан, Таджикистан, Армения, Китай, Индия, Сирия, Египет, Северна Корея, Иран и Венецуела.

Според резолюцията, Общата генерална комисия „решава да създаде специален отворен междуправителствен комитет от експерти, представляващи всички региони, за да разработи всеобхватна международна конвенция за борба с използването на информационни и комуникационни технологии (ИКТ) за престъпни цели, като изцяло отчита съществуващите международни инструменти и текущите национални, регионални и международни усилия за борбата срещу използването на ИКТ за престъпни цели.

"Специалният комитет ще проведе тридневна организационна сесия през август 2020 г. в Ню Йорк, за да постигне съгласие относно план и процедура за бъдещата си работа, които трябва да бъдат внесени за разглеждане и одобрение на своята 75-та сесия, се казва в документа.

Авторите на резолюцията подчертаха „необходимостта от подобряване на координацията и сътрудничеството между държавите в борбата с използването на ИКТ за престъпни цели, включително чрез удовлетворяване на искания от развиващите се страни за техническа помощ за подобряване на техните национални закони и правни стандарти“.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: гласуване | ООН | резолюция | киберсигурност

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини