Опашката от камиони на „Капитан Андреево” е 30 километра

Митниците не могат да смогнат да обработват товарите, въпреки че работят на пълни обороти

Снимка: bTV
18:21 20.11.2019
Рекордни опашки се извиха на границата с Турция. Само на ГКПП „Капитан Андреево” колоната от камиони е близо 30 километра, съобщава bTV. Въпреки че се работи на пълен оборот, шофьорите на камиони прекарват на границата повече от половин ден.

Пред медията шофьорът Тони Емилов разказва, че очаква да остане там поне още едно денонощие. Затова кабината му е оборудвана с всичко от първа необходимост. Като него са още стотици, чиито курсове закъсняват с дни.

„Проблем е времето, което сме тук. Това са загуби и за турските, и за българските фирми”, казва Исим Сезгин, също шофьор.

В това време от митниците отчитат рекорди в обработката на товари – само за последното денонощие през пункта за преминали близо 2 400 камиона. „Обработваме толкова, колкото турската страна може да поеме”, казва Диана Маркова, експерт в Агенция „Митници”.

Наредените по платното камиони обаче крият рискове за всички участници в движението – магистралата не е паркинг и допустимата скорост е до 140 километра в час.

Шофьорите от Турция определят това като голямо неудобство и казват, че в южната ни съседка за целта има изградени паркинги. „Правени са срещи за трайно решаване на проблема. Реално не се е стигнало до този момент, до изход от тази ситуация”, обяснява д-р Стефка Здравкова, областен управител на Хасково.
Следващата седмица предстои нова среща по проблема.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини