ОПЕК+ ще обсъжда увеличаване, а не свиване на добива на петрол

Причините са очакваното повишаване на търсенето догодина и спад на добива от шисти в САЩ

На срещата на страните от OPEC+ ще се обсъжда увеличение, а не свиване на добива на нефт, научи Economic.bg. Събитието ще се състои на 5-и и 6-и декември във Виена, а основна тема на дискусиите ще бъдат нивата на нефтодобива след 1 април 2020 г.

На събитието ще бъдат коментирани прогнозите, публикувани в понеделник от агенция Bloomberg, според които от догодина в САЩ за първи път ще започне снижение, и то сериозно, на непрекъснатия през последното десетилетие ръст на добива на „черно злато” от шисти. Това е и първата причина, поради която след два дни във Виена ще се обсъжда промяна на установените нива на добив в страните членки на OPEC+. Все пак очакванията са петролният добив в САЩ и догодина да се повиши спрямо тази година, но с доста по-малък процент от досегашните темпове.

От друга страна различни официални лица от страните, членки на OPEC+, вече многократно официално коментираха своите очаквания, че догодина търсенето на петрол в света ще се повиши в значителна степен спрямо досегашните прогнози. Това е втората причина, поради която очакванията са във Виена да се коментира увеличение на сегашните нива за добив на петрол.

Припомняме, че организацията OPEC+, която включва 24 страни, износителки на петрол (14 стари и 10 - нови, включително Русия, Казахстан, Азербайджан, Мексико и др.) съгласувано управлява световния добив на „черно злато” от 2017 г. насам. На срещата си през юли тя удължи договореностите си за съкращение на добивите с 1.2 млн. барела на денонощие спрямо нивото, постигнато през октомври 2018 г. Разбира се, основните квоти от това съкращение на добивите са за сметка на най-големите производители – Саудитска Арабия (322 хил. барела/ден) и Русия (228 хил. барела/ден).

Все пак, според експертите, увеличението на добивите след 1 април догодина най-вероятно ще се увеличи спрямо сега, но едва ли ще достигне нивото от октомври 2018 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | нефт | ОПЕК | цена на петрола

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини