Организаторите на Олимпиадата планират евентуално отлагане

За възможността са разкрили двама източници, близки до МОК

Снимка: БТА
16:24 22.03.2020

Организаторите на Олимпиадата в Токио започнаха да изготвят възможни алтернативи за провеждането ѝ, заявиха два източника, запознати с разговорите. Това е в разрез с уверенията на японското правителство, че отлагането не е опция.

Докато огнището на коронавирус нарушава спортните събития по целия свят, Япония не отстъпва от позицията си и твърди, че Игрите ще се състоят по план - от 24 юли тази година. Главният говорител на правителството в сряда заяви, че Токио не се подготвя за отлагане.

Премиерът Шиндзо Абе заложи наследството си като най-дългогодишния премиер на Япония в Олимпийските игри и се надява на бум в туризма и потребителските разходи. В риск са повече от 3 млрд. долара вътрешно спонсорство, олимпийски рекорд, и около 12 млрд. долара, изразходвани за подготовка.

В крайна сметка, бяхме помолени да изготвим алтернативи в случай на отлагане“, каза един от източниците, официален близък до организационния комитет, който участва в изготвянето на сценариите. И двата източника на Reuters са говорили при условие на анонимност, тъй като не са упълномощени да споделят това с медиите.

„Ние правим алтернативни планове - план B, C, D - разглеждайки различни срокове за отлагане“, заяви служителят и добави, че сценариите включват и прогнози за разходите за различни закъснения.

Вариантите, които включват отлагане на Игрите или провеждането им без зрители, ще бъдат обсъдени от организационния комитет в края на март, заяви официалният представител.

Вторият източник, който също е близък до организационния комитет на Токио 2020, потвърди, че се обсъжда отлагане, включително забавяне с една или две години. Някои служители на организацията изразяват надежда за закъснение от месец или 45 дни, заяви служителят, участващ в изготвянето на сценариите. Окончателното решение за отлагането ще трябва да дойде от МОК, но позицията на Япония също има значение.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: олимпийски игри | Япония | Олимпиада | коронавирус | Токио 2020 | отлагане на Олимпиадата

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини