Правителството задължава банки и счетоводители да докладват за данъчни измами чрез офшорки

Новите правила ще влязат в сила от 1 юли 2020 г.

Снимка: pixabay
19:07 13.11.2019
Банки, счетоводители, адвокати, инвестиционни и застрахователни посредници, които участват в подготовката на трансгранични схеми, трябва да докладват за това на НАП. Тези задължения се вменяват с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), приети от Министерския съвет.

С измененията  се въвеждат правила за „ранно оповестяване“ на трансгранични сделки, при които съществува риск от избягване на данъци.

Чрез приетите промени в ДОПК се въвежда в българското законодателство Директива (ЕС) 2018/822 на Съвета от 25 май 2018 г. за изменение на Директива 2011/16/ЕС по отношение на задължителния автоматичен обмен на информация в областта на данъчното облагане, свързана с подлежащите на оповестяване трансгранични договорености (Директива (ЕС) 2018/822), се казва в мотивите към решението на МС.

Евродирективата за автоматичен обмен беше приета след т.нар. „Панама пейпърс“, разкрили многобройните случаи, в които консултанти са помагали активно на свои клиенти да прехвърлят средства към офшорни зони с цел да плащат по-малко данъци.

А според предложените промени в ДОПК всички данъчни консултанти трябва да докладват пред НАП за „данъчни схеми“. Под „схеми“ се има предвид споразумение, съгласие, становище, план, транзакция.

Глобите за неспазване на новите правила, които ще влязат в сила от 1 юли 2020 г., достигат до 10 000 лв. при първо нарушение. Промените в ДОПК няма да бъдат свързани със съществени допълнителни разходи за консултантите и данъчно задължените лица, се посочва в мотивите.

Предвижда се създаването на електронна услуга на интернет страницата на Националната агенция за приходите, където информацията да бъде предоставяна в предварително дефинирани полета. В този смисъл за лицата няма да възникне необходимост да правят допълнителни разходи за изпълнението на задълженията, става ясно от мотивите на вече приетите изменения на ДОПК от Министерския съвет.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: банки | Министерски съвет | промени | ДОПК | счетоводители