Правителството предлага работодателите да плащат максимум 15 дни болнични

Също така ще се обсъди понижаването наполовина на максималния срок на болничния

Снимка: Economic.bg
13:47 20.11.2019
Работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината. Това е едно от новите предложения на правителството за справяне с проблема с фалшивите болнични, което ще бъде обсъдено от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Това бе съобщено от социалния министър Бисер Петков.

Сред другите предложения, които ще бъдат обсъдени на Тристранката, е и личният лекар да има право да дава по-малко дни болнични. „Личният лекар сега може да издава болничен лист до 14 дни. Обсъжда се предложение да се намали този срок - мисля, че и от лекарските среди се изказа подкрепа до 7 дни“, казва Петков.

Социалният министър е уточнил, че в НСТС ще бъдат обсъдени всички възможни мерки за ограничаване на фалшивите болнични: „Нека да поставим темата на един широк разговор и съм сигурен, че този път тя няма да се остави така в безвремието. А ще се намери решение, което да бъде подкрепено от всички и да бъде приведено в действие“, каза Петков.

Председателят на социалната комисия към Народното събрание Хасан Адемов пък е обяснил, че контролът върху издаването и изплащането на болничните трябва да бъде затегнат. В момента НАП събира вноските за болничните, издаването на болничните листове се контролира от здравните инспекции, а НОИ плаща обезщетенията. Именно тази разпокъсаност на отговорностите прави контрола неефективен, смята Адемов.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: компании | Бисер Петков | работодатели | бизнес | болнични листове | Хасан Адемов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини