Президентът на Мексико ще разиграе самолета си на лотария

Печелившите обаче ще получат не самия самолет, а пари

Снимка: БТА
21:33 07.02.2020
Мексиканците вече не трябва да се притесняват къде ще паркират самолета Boeing Dreamliner, който президентът планира да разиграе на лотария.Военновъздушните сили ще го запазят.

Всъщност никой няма да спечели реално Boeing 787 на стойност $130 милиона в томболата в стил лотария, която ще се проведе през следващите месеци.

Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор каза миналия месец, че обмисля да се отърве от самолета, като продаде 6 милиона билети за томбола при цена 25 долара за брой, но планът беше широко разкритикуван в социалните медии.

Днес президентът обяви, че лотарията ще раздаде награден фонд от 100 милиона долара, като стойността на лотарийните билети е „еквивалентна на стойността на президентския самолет“.

Сто победители ще разделят равни дялове от джакпота от $100 милиона, пише "Гардиън".

Правителството все още се надява да продаде около 6 милиона билета, което би събрало около 150 милиона долара. Останалите пари ще плати, за да поддържа самолета в състояние за летене, докато Лопес Обрадор се опитва да го продаде или даде под наем. Всяка нетна печалба ще отиде за закупуване на медицинско оборудване.

Още преди да встъпи в длъжност миналата година, мексиканският лидер постави продажбата на луксозния президентски самолет в центъра на своята програма за строги икономии. Лопес Обрадор лети с  туристическа класа на търговски полети и смята самолета, купен за над 200 млн. долара от предшественика му, като разточителство.

Самолетът обаче не успя да намери купувач след година в продажба на летище в САЩ, където натрупа около 1,5 млн. долара разходи за поддръжка.

Самолетът е скъп за управление и е конфигуриран да превозва само 80 души, с пълно обзаведен президентски апартамент със спалня и самостоятелна баня. Експертите твърдят, че би било твърде скъпо да се преоборудва отново в търговски самолет, който обикновено превозва до 300 пътници.

Преди това Лопес Обрадор предложи да се измени самолета в замяна на американско медицинско оборудване или да го продаде на група бизнесмени. Той също предложи да го отдаде под наем почасово с надеждата да изплати остатъка от неизплатените заеми за покупката му.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: самолет | президент | Мексико | Андрес Мануел Лопес Обрадор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини