Проблемите на Renault растат, а продажбите намаляват

Инвеститорите реагираха незабавно на предупрежденията на компанията

Снимка: Renault
19:22 18.10.2019
Renault информира инвеститорите да очакват по-слаби продажби през 2019 г. – предупреждение, което поражда нови опасения за здравето на френския автомобилен производител, който свали от поста втори изпълнителен директор в рамките на по-малко от година. 

Производителят заяви, че приходите му вероятно ще се свият с 4%, вместо да останат на същите нива, както бе прогнозирано по-рано. Renault намали и прогнозата си за маржа на печалбата. 

Инвеститорите реагираха на предупреждението в петък, като поведоха акциите на Renault с над 14% надолу в Париж. 

Reanult хвърли вината за мрачните перспективи върху икономическата среда и регулаторната тежест, изискваща все по-големи разходи. Автопроизводителите бяха засегнати от забавяне на глобалния растеж и отслабващи продажби, особено в Китай. В Европа те бяха притиснати от неволи след удара на новите регулации за вредни емисии на СО2, които оскъпяват производството на коли. 

Renault обаче е изправена и пред други предизвикателства. Съюзът на компанията с Nissan и Mitsubishi изпадна в криза миналата година, когато неговият архитект Карлос Гон бе арестуван в Япония и обвинен във финансови нарушения. През юни пък Fiat Chrysler оттегли предложението  си за сливане с Renault, като обвини за решението си френската държава, която има 15% дял в автомобилната компания и опита да опита да защити собствените си интереси и работните места.

Миналата седмица Renault свали от пост изпълнителния си директор Тиери Болор, който бе избран по-рано на мястото на Карлос Гон. Това е втора смяна на ръководството за по-малко от година. Болор определи отстраняването му като „преврат“. 

Вчета Renault каза, че новият мениджърски екип „преоценява“ средносрочната цел за увеличаван на годишните доходи до над 70 млрд. евро в рамките на шестгодишния план на компанията, обявен през октомври 2017 г. 

Компанията предостави на инвеститорите и предварителен преглед на резултатите за третото тримесечие на 2019 г. От доклада става ясно, че приходите ще са 11.3 млрд. евро, което по-малко от 11.5 млрд. евро, регистрирани през същия период на миналата година. 

Пълният отчет на компанията ще бъде публикуван по план на 25 октомври. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: автомобили | криза | производител | Renault | изпълнителен директор | финансови резултати | Рено

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини