Renault договори спасителния заем от 5 млрд. евро

Френската държава гарантира 90% от сумата

Снимка: БТА
10:52 03.06.2020
Френският автомобилен производител Renault финализира днес кредитното споразумение за 5 милиарда евро (5.6 милиарда долара) с френското правителство, което да засили финансите на компанията, пострадали вследствие на коронавирусната пандемия, която опустоши автомобилната индустрия.

Кредитът идва с гаранция от френската държава – която притежава 15% дял в Renault – до 90% от общата сума на заетите средства, пише Reuters. В кредитната сделка участват няколко местни банки – BNP Paribas, Credit Agricole, HSBC France, Natixis и SocGen.

Миналата седмица автомобилният производител обяви, че ще съкрати близо 15 000 работни места по целия свят като част от план за намаляване на разходите за 2 млрд. евро. Той предвижда закриване на някои обекти, както и свиване на производството на автомобили.

Малко преди това пък финансовият министър на Франция Бруно льо Мер предупреди, че компанията може да не оцелее, ако не получи спасително финансиране.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредит | автомобили | спасителен заем | коли | Renault | държавни гаранции

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини