Рим маха щандовете за сувенири пред най-големите забележителности

Те ще могат да работят далече от най-известните паметници

Снимка: Pixabay
10:42 03.01.2020
Щандовете за сувенири пред някои от най-известните паметници на Рим ще бъдат премахнати в опит да се подобри сигурността на най-известните туристически обекти в италианската столица, пише "Гардиън".

Кметът на града Вирджиния Раги заяви, че сергиите - продаващи асортимент от дрънкулки, включително тениски, чаши, миниатюрни колизеи и фигурки с участието на всички - от папа Франциск до Доналд Тръмп - са несъвместими с тяхното обкръжение.

Седемнайсет сергии ще бъдат преместени от обекти, включително от фонтана Треви, Испанските стъпала, Пантеона и Пиаца Навона. Въпреки това, осем от 17-те все още ще могат да търгуват на улици, далеч от паметниците, съобщиха от властите в Рим.

Раги, която отдавна се ангажира да прогони сергиите, каза, че ходът е предназначен да защити наследството на Рим, като същевременно гарантира безопасност в най-посещаваните му обекти. Тя каза миналата година, че сергиите опетняват образа на града.

Законодателството трябваше да влезе в сила на 1 януари, но два щанда все още бяха пред фонтана Треви в четвъртък, пише "Гардиън".

Раги също така забрани незаконната улична търговия като част от редица правила, обявени миналото лято, но много от уличните търговци все още свободно работят около туристическите обекти.

Кметът се стреми да подобри ситуацията и по други начини, като забрани на туристите да седят на испанските стъпала, да ядат храна около паметниците, да ходят голи и да влачат куфари по исторически стълбища. Вече има строги глоби за тези, които скачат в градските фонтани и чешми.

Много от мерките са трудни за изпълнение, но една от тях, която е успешна, е забрана на съвременните центуриони - мъже, които се обличат в туники и кожени нагръдници и носят пластмасови мечове с цел да правят пари, позирайки за снимки с туристите.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: туризъм | сигурност | забележителности | Рим | сувенири | щандове

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини