САЩ започнаха оттегляне от Парижкото споразумение за климата

Процесът ще продължи година и ще приключи ден след изборите през 2020 г.

Снимка: БТА
09:19 05.11.2019
САЩ започнаха процеса на оттегляне от Парижкото споразумение за климата, а други страни изразиха съжаление и разочарование от този ход.

Администрацията на президента Тръмп уведоми официално Организацията на обединените нации в понеделник за намерението си да напусне сделката.

Уведомлението дава старт на едногодишен процес на излизане от глобалното споразумение за изменението на климата, което ще завърши в деня след изборите през 2020 г. в САЩ.

Споразумението обедини 188 държави в борбата с изменението на климата.

То пое ангажимент САЩ и 187 други държави да поддържат повишаващите се глобални температури под 2С над прединдустриалните нива и се опитва да ги ограничи още повече до 1.5C.

Решението за оттегляне - взето от президента Доналд Тръмп, направи САЩ единствената страна в света, която не го е подписала, и предизвика усилия от страна на Европейския съюз на високо равнище да запази споразумението.
САЩ подадоха официалното си уведомление още в първия възможен ден. Тръмп направи оттеглянето от споразумението от 2015 г. едно от обещанията си за предизборна кампания - но правилата на ООН гласят, че САЩ не могат да започнат процеса на изтегляне до 4 ноември 2019 г.

Оттеглянето все още зависи от резултата от президентските избори през следващата година - ако Тръмп загуби, победителят може да реши да промени курса.

Но учените и еколозите се страхуват от ефекта, който администрацията на Тръмп ще има междувременно върху защитата на климата.


Доклад, издаден през декември 2018 г. от Института за международни и европейски въпроси, подсказва, че решението на президента Тръмп да напусне пакта, е нанесло „много реални щети“ на Парижкото споразумение, създавайки „морално и политическо покритие за останалите, които да последват примера му“.

Докладът цитира примерите на Русия и Турция, които отказаха да ратифицират сделката, въпреки че са я подписали.

Решението на САЩ - един от най-големите източници на парникови газове в света - предизвика осъждане от страна на еколозите, а множество световни лидери изразиха съжаление.

Служител на президентския кабинет на Франция заяви: "Съжаляваме за това и то само прави френско-китайското партньорство за климата и биологичното разнообразие по-необходимо".

Френският президент Еманюел Макрон и неговият китайски колега Си Дзинпин предстои да се срещнат в Пекин в сряда, където се очаква да подпишат изявление, заявяващо "необратимостта на Парижкото споразумение", добави официалният представител.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | климат | Доналд Тръмп | споразумение | оттегляне

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини