Шефът на Huawei: Можем да сме №1 и без Google

Това обаче ще отнеме повече време, заяви Рен Женфей в интервю пред CNN Business

Рен Женфей
Рен Женфей
Снимка: Huawei
14:16 26.11.2019
Изпълнителният директор и основател на Huawei Рен Женфей вярва, че компанията му все още може да се превърне в най-добрата марка смартфони в света, дори и да остане отрязана от софтуера и приложенията на Google.

Китайската компания вече е най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света. Тя беше на път да изпревари Samsung като продавач на смартфони №1 през тази година, докато не попадна в черния списък на САЩ за търговия. Ограничението забранява американските компании като Google, Intel и Broadcom да продават свои продукти и услуги на Huawei, освен ако не получат държавен лиценз за това.

Сега трудно спечеленият пазарен дял на Huawei се свива, тъй като клиентите извън Китай стават предпазливи да купуват телефон, който може да няма достъп до Google Play Store и популярни приложения като Facebook, Uber и Google Maps, съобщава CNN.

Попитан в интервю за CNN Business във вторник дали Huawei все още може да стане световна марка смартфони №1 дори без Google, Рен отговори: "Не мисля, че това би било проблем", добавяйки, че просто ще отнеме повече време.

Huawei е под сериозен натиск от широка американска кампания срещу компанията. Вашингтон казва, че продуктите на Huawei представляват риск за националната сигурност - твърдения, които от китайската компания отхвърлят.

Някои американски компании, като Microsoft получиха лицензи миналата седмица от Министерството на търговията на САЩ, разрешавайки ограничен бизнес, който не представлява значителен риск за интересите на националната сигурност или външната политика. От ведомството казаха още, че на някои компании са отказани лицензи.

Рен каза пред CNN Business, че нито на Google нито е отказан лиценз, нито все още е получен такъв. Googleдо момента не е отговорила на запитванията по темата.

Huawei неведнъж е казвала, че предпочита да работи с Google, ако е възможно. Но тя работи по "мащабен" резервен план, каза Рен.

Huawei разработва собствена операционна система, наречена Harmony, както и магазин за приложения. Но Huawei има само 45 000 приложения, достъпни за изтегляне. Това е значително о-малко от около 2,8 милиона в Google Play Store, според компанията за пазарни данни Statista.

Рен заяви, че САЩ все още е най-мощната страна по отношение на иновациите и никой - включително Китай - не може да изпревари страната за "десетилетия напред".

Но той предположи, че Вашингтон може по невнимание да помогне за нарастването на конкурента си, ако продължава да поставя ограничения за това с кого американските компании могат да търгуват.

Ако Huawei не може да работи с американски доставчици, "ще трябва да прибягваме до алтернативи. Ако тези алтернативи станат зрели, мисля, че ще стане по-малко вероятно да се върнат към предишните версии", каза Рен.

"[Това] е критичен момент за всички нас. Надявам се, че правителството на САЩ може да прецени кое е най-доброто за американските компании", добави той.

Бизнесът на Huawei се оказа доста устойчив тази година, въпреки черния списък за търговията. Когато компанията отчете печалба миналия месец, тя заяви, че приходите са се увеличили с 24% през първите девет месеца на 2019 г. в сравнение със същия период година по-рано. Растящите продажби на смартфони в Китай подпомагат това.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Google | технологии | смартфони | директор | Huawei | Рен Женфей

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини