Ще мине ли сделката на Джонсън за Brexit през британския парламент?

Евронюз пресмята колко депутати не достигат на премиера за подкрепа на споразумението с ЕС

Снимка: Pixabay
16:07 17.10.2019
Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън постигна нова сделка за Brexit с Европейския съюз - точно когато всяка надежда изглеждаше загубена.

Но Джонсън е изправен пред сериозно предизвикателство да получи одобрение на сделката си в парламента, който трябва да гласува в събота по време на специално заседание на Камарата на общините, смята Евронюз.

В момента в камарата има 650 членове на парламента, а Джонсън се нуждае от поне половината от тях - или 325-ма депутати, за да мине сделката.

В момента Джонсън има 288 депутати, 28 от които бяха наречени "тори спартанци", поддръжници на т.нар. "твърд Brexit", които гласуваха срещу сделката на бившия премиер Тереза Мей миналата година.

Дори ако Джонсън си осигури подкрепата на тези хардлайнери, той все още "изостава" с 37 гласа.

Понастоящем в Камарата на общините има 36-ма независими депутати, 21 от които са т.нар. тори бунтовници - които се опълчиха на Джонсън миналия месец при гласуването и поискаха заедно с опозицията премиерът да поиска от ЕС удължаване на Brexit, ако до 31 октомври (крайната дата) не бъде постигнато споразумение.

На колко от тях може да се разчита, че сега ще гласуват за бившия си лидер?

Една от тях, Марго Джеймс, заяви пред Би Би Си, че най-вероятно ще даде на Джонсън подкрепа, въпреки че смята, че новата сделка е дори по-лоша от тази на Мей.

След изборите през 2017 г., когато консерваторите загубиха мнозинството си в парламента, партията разчита на подкрепата на Демократическата юнионистка партия (DUP) и нейните 10-има депутати, за да имат работно мнозинство.

Но тъй като DUP изключи да подкрепи сделката, каквато е в момента, Джонсън не може да разчита и на тяхната подкрепа.

„В момента, както стоят нещата, не можахме да подкрепим това, което се предлага по въпросите на митниците и липсва яснота относно ДДС“, заявиха днес от партията.


И така - остават Лейбористите и Либерал-демократите.

Последните при новия лидер Джо Суинсън се позиционират като анти-Brexit партия, което означава, че е малко вероятно да гласуват за каквато и да е сделка, която дърпа Великобритания извън ЕС.

Междувременно лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин заяви в четвъртък, че сделката на Джонсън е по-лоша от тази, постигната от Тереза Мей, и изключи да я подкрепи.

"Премиерът е сключил още по-лоша сделка от Тереза Мей, която беше отхвърлена по същество", каза Корбин.

„Тези предложения рискуват да доведат до надпревара за правата и защитите: излагане на риск безопасността на храните, намаляване на екологичните стандарти и правата на работниците и отваряне на нашата здравна система за поглъщане от американските частни корпорации.“

Той добави, че „най-добрият начин за решаване на Brexit е да се даде последната дума на хората на публично гласуване“. Тоест - втори референдум.

Що се отнася до Найджъл Фараж, лидерът на партията на Brexit коментира сделката на Джонсън, казвайки, че това "не е Brexit".

И така - въпросителните остават до събота.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депутати | сделка | гласуване | парламент | Борис Джонсън | подкрепа | Brexit | Камара на общините