Стартира кандидатстването по новата схема „60/40“

Срокът на антикризисната мярка е удължен с три месеца, а изискванията за одобрение - занижени

От днес работодателите могат да кандидатстват по новия дизайн на схемата „60/40“, която има за цел да запази заетостта в периода 1 юли – 30 септември, съобщават от Агенцията по заетостта. Първоначално държавната антикризисната мярка трябваше да продължи до края на месец юни – три месеца след въвеждането на извънредното положение. Тя обаче бе променена след направени анализи и достатъчен останал ресурс за това.

Според новия дизайн обхватът на фирмите, които могат да се възползват от нея, е разширен. В сектор „Здравеопазване“ всички, които нямат договор с осигурителната каса, ще могат да кандидатстват за компенсации, ако отговарят на условията. По новата мярка ще могат да се възползват лекари по дентална медицина и други дейности по хуманно здравеопазване, като например кръвни банки и тъканни банки. Новият обхват включва и различни учебни центрове в сектор „Образование“. Това бе обявено след заседание на НСТС на 29 юни.

Отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 г., но има условие да са ги декларирали като дължими.

Според Васил Велев от АИКБ удължаването на мярката ще спомогне за запазване на заетостта за следващите три до шест месеца. Социалният министър Деница Сачева допълни, че при необходимост схемата може да бъде удължена до края на годината, но след анализ на икономическите показатели.

Припомняме, че с актуализацията на държавния бюджет в началото на април в него бяха налети допълнително 1 млрд. лв. за схемата "60/40". По предишния ѝ дизайн, към 29 юни, министър Сачева обяви, че са изплатени едва 114.7 млн. лв., което е приблизително 15% от предвидения от правителството бюджет.

На електронния сайт на Агенцията по заетостта, в рубрика „Финансови стимули за запазване на заетостта”, са публикувани образците на документи, информация за работодателите и процедура за кандидатстване, съдържаща условията, изискванията, реда и начина за кандидатстване.

Документите могат да се подават по електронен път чрез Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) или чрез лицензиран пощенски оператор, както и на място в съответната Дирекция „Бюро по труда”.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: безработица | Агенция по заетостта | заетост | пазар на труда | Деница Сачева | 6040 | мярката 6040 | антикризисна мярка | схемата 6040 | запазване на заетостта