Световният икономически ръст удря 10-годишно дъно заради правителствата

ОИСР обвинява националните власти по света, че се предоверяват на централните банки да съживят инвестициите

13:09 21.11.2019
Световната икономика расте с най-бавното си темпо от световната финансова криза през 2008-2009 г. насам. Вина за това имат правителствата по света, които разчитат изцяло на централните банки да съживят инвестиционната дейност. Това гласи представеният днес доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

В него е записано, че световната икономика се очаква през тази и следващата година да отчете най-слабия си ръст от 10 години насам – 2.9%. Така очакванията за 2020 г. са леко понижени (с 0.1%) спрямо последната прогноза от септември.

Все пак ОИСР дава известна утеха, пишейки, че прогнозният икономически ръст през 2021 г. би се повишил до 3%, ако редица рискове, вариращи от търговски войни до неочаквано рязко забавяне на китайската икономика, бъдат овладени.

Едно по-голямо опасение за Организацията обаче е фактът, че правителствата не успяват да се справят с глобалните предизвикателства като климатичните промени, цифровизацията на икономиките им и разпадането на световния ред, появил се сред падането на комунизма.

„Би било политическа грешка тези промени да се разглеждат като временни фактори, които могат да бъдат адресирани с парична и финансова политика: те са структурни“, пише в доклада главният икономисти на ОИСР Лоренс Буун. Той добавя, че без ясна политическа посока по тези теми несигурността ще продължи да се повишава, увреждайки перспективите за растеж.

От големите икономики, прогнозата за растежа на САЩ през тази година е понижена от 2.4% на 2.3%, тъй като финансовият тласък от понижението на данъците през 2017 г. отслабна, а търговските партньори на страната изпитват трудности. За 2020 и 2021 г. пък прогнозата на ОИСР за ръста на американската икономика е още по-ниска – 2%.

Макар Китай да не е член на ОИСР, икономиката на страната се следи от организацията. За китайската икономика прогнозата за тази година е 6.2%, докато през 2020 и 2021 г. растежът се очаква да се забави до съответно 5.7% и 5.5%.

За Еврозоната очакванията за ръст от 1.2% през 2019 г., 1.1% през 2020 г. и 1.2% през 2021 г.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: еврозона | Китай | САЩ | инвестиции | икономически растеж | ОИСР | цифровизация | ръст | световна икономика | климатични промени