Търговските преговори дадоха тласък на пазарите

Dow Jones записа нов максимум вчера

Снимка: БТА
09:41 05.11.2019
Основен двигател на фондовите пазари и в първия ден на новата седмица бяха търговските преговори между САЩ и Китай. В крайна сметка индексът на сините чипове Dow Jones записа нов максимум вчера, подкрепен и от добри финансови отчети, сочи дневния бюлетин на "Елана Трейдинг".

Индустриалният бенчмарк нарасна с 0.42% до 27462 пункта, изпреварвайки върха от юли тази година. S&P 500 се повиши с 0.37% до 3078 пункта, а Nasdaq – с 0.56% до 8433 пункта. Сред отличниците на корпоративен фронт бяха Chevron със скок от 4.6%, Boeing и Caterpillar с ръст от по процент. Интересно е представянето на Apple с ръст от 25% от предходния връх на Dow през юли. От началото на годината индустриалният индекс е нараснал с 18%, S&P 500 – с над 22%, а Nasdaq – с  над 27%.

Тласък на пазара към нови върхове дадоха силните данни за пазара на труда от САЩ и решението на Фед да понижи лихвените ставки, в комбинация липсата на намерение да увеличава лихвите в близко време. В часовете след края на сесията Uber изнесе по-добър от очакваното финансов отчет със загуба от 68 цента при прогноза за загуба от 81 цента на акция, но въпреки това акцията се срина с 5 процента.

В Европа немският DAX нарасна с 1.35 на сто до 13136 пункта, френският САС – с 0.92% до 5824, а британският FTSE – с 1.08% до 7369 пункта. Тласък отново дадоха търговските преговори, а Ryanair се открои на корпоративния фронт с ръст от 8% след изнесения финансов отчет вчера.

Акцентите днес

Индекс на бизнес активността в непроизводствения сектор в САЩ

В 17.00 ч. днес ще бъдат публикувани данни за индекса за бизнес активността в непроизводствения сектор в САЩ, който показва общото икономическо състояние на непроизводствения сектор и който включва четири сезонно коригирани показателя: Бизнес активност, нови поръчки, заетост и доставки на доставчици. При стойности над 50 пункта непроизводственият сектор процъфтява, докато данни под 50 пункта сигнализират за свиване.. Докладът на ISM се основава на регулярни данни отговори на въпроси на повече от 370 лидери в 62 различни индустрии. Индексът е важен фактор за състоянието на икономиката и е възможно при публикуването му да се появи завишена волатилност.

Инструменти на фокус

Nvidia – Седмична

Производителят на процесори се движи добре от началото на годината въпреки значителния спад от Q2 на 2019 г. Сега котировките тестват 50% от Корекцията на Фибоначи и при записване на нова зелена свещ над нея би могло да се влезе спокойно в дълга позиция. Възможно е да запишат леко понижение и потенциално кратка консолидация, но очакваме в скоро време атака на 225 долара и потенциално 230-240 долара на акция до края на годината.

GBP/USD – Седмична

Седмичната графика на GBP/USD ни показва обнадеждаващ пробив на низходящия канал след изкачването над 50-седмичната пълзяща ЕМА. След изкачването над съпротивата котировките запазиха движението си в тесен рейндж и стартираха новата седмица с лек спад. Не бива да се пропуска положението на Стохастик в прекупен пазар, което би могло да подхлъзне двойката отново в рамките на канала. При запазване на хода над вече подкрепата на експоненциалната средна и горната граница на канала ще може да се влезе в дълга позиция с цел максимума от първото тримесечие на 2019 г. при около 1.3400.

XAG/USD – Дневна

През втората половина на октомври след продължително пълзене над 50-дневната ЕМА среброто успя да запише нелошо възходящо движение, което все още има нужда от повече сила при плахото движение на MACD. Първите съпротиви за преодоляване са около 18.15 и по-сериозна такава при 18.35 долара за тройунция.

Russell 2000

Един от ключовите индекси на Уолстрийт отново не успя да пребори психологическите 1600 пункта, които за пети път тази година (с краткосрочен пробив) се оказаха силна съпротива. С ръст от 20% от началото на годината при пробив и ново движение над зоната на съпротива Russell 2000 би получил силен импулс, който би бил достатъчен за атака на 1700 пункта, а и нов рекорден връх след максимума от август 2018 година. За покупка препоръчваме на по-предпазливите инвеститори да изчакат пробив на съпротивата след около 1620 пункта.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: борса | акции | търговия | пазари | индекси | рекорди | Елана Трейдинг | търговски преговори

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ