Tesla направи Мъск двойно по-богат за дни

Тази година книжата на компанията са удвоили стойността си

07:34 05.02.2020
Tesla направи Илон Мъск много по-богат, без да му плаща и стотинка. Невероятното рали на акциите оскъпи дела му от 19% в производителя на електрически автомобили с 16 млрд. долара от началото на 2020 г. - до 30 млрд. долара в момента, отбелязва Reuters.

Стръмното покачване на цената на акциите във вторник може да "подслади" заплатата на Мъск според неговия рекорден компенсационен пакет. Той предвижда възнаграждение в акции, на база поставени цели за пазарната стойност на компанията. Вече са постигнати два основни параметъра за отключване на опцията за получаване на възнаграждение под формата на акции от фирмата на стойност 1.8 млрд. долара.

Мъск, който е и мажоритарен собственик и изпълнителен директор на производителя на ракети SpaceX, наскоро заяви, че не разполага с много пари. По-рано той взимаше заеми за развитието на компанията, използвайки акциите на Tesla като обезпечение.

Главният изпълнителен директор на компанията не взима заплата, а вместо това през 2018 г. подписа за рисков пакет опции, в който е заложено, че капитализацията на компанията трябва да расте устойчиво с по 50 млрд. долара на година, като до 10 години да достигне 650 млрд. долара. Първият бонус от 350 млн. долара в акции вече беше отключен при преминаването на бариерата от 100 млрд. долара през януари, но условието е през следващите шест месеца тази стойност да се запази. Към днешна дата компанията струва 160 млрд. долара.

Акциите на Tesla поскъпнаха с 50% откакто компанията отчете втората си поредна тримесечна печалба миналата сряда, която се разглежда като основно постижение за компания, конкурираща се срещу установени автомобилни играчи, включително General Motors Co и BMW.

Акциите на компанията нараснаха с 20.5% вчера, търгувайки се до $940. Това оцени Tesla на около 170 млрд. долара, отбелязва CNN. В понеделник те отбелязаха също почти 20% ръст.

През последните два дни акциите на Tesla са нараснали с 40%. Тази година книжата на компанията са удвоили своята стойност. А от началото на юли насам те са скочили с 274% - инерция, която увеличава натиска върху инвеститорите, играещи "на късо" с акциите на автомобилния производител.

Според Индекса на милиардерите на Bloomberg за 5 февруари богатството на Мъск достига 45.2 млрд. долара и той е на 20-о място сред най-богатите хора в света. Класацията на Forbes, която отчита състоянието в реално време, също го поставя на 20-о място с малко над 43 млрд. долара богатство тази сутрин към 7.00 ч.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | богатство | Tesla | Илон Мъск