Тръмп се похвали пред Конгреса с „Голямото американско завръщане“

В речта си \"За състоянието на съюза\" той не спомена нито веднъж думата \"импийчмънт\"

Тръмп се похвали пред Конгреса с „Голямото американско завръщане“

Снимка: БТА

Изправяйки се пред дълбоко разделения от процедурата по импийчмънт Конгрес, президентът на САЩ Доналд Тръмп използва речта си "За състоянието на съюза", за да възвеличае "Голямото американско завръщане" три години след встъпването си в длъжност и да осъди "Американското клане" по времето на неговия предшественик, отбелязва Асошиейтед прес.

Първият президент на САЩ, който ще се бори за преизбиране, след като срещу него е била задействана процедура по импийчмънт, бе посрещнат в Конгреса със скандирания "Още четири години" от страна на републиканците, и с мълчание от страна на демократите.

"Враговете на Америка бягат, успехите на Америка се увеличават, а бъдещето на Америка е светло", заяви Тръмп. "Само за три кратки години ние разбихме манталитета на американски упадък (...) Вървим напред с темпо, което до скоро бе немислимо и никога няма да се върнем назад!", заяви американският президент.

Тръмп отдели голяма част от своята реч, за да изтъкне мощта на икономиката, включително ниската безработица, подчертавайки как е помогнал на работниците и на средната класа, въпреки че периодът на растеж започна при управлението на неговия предшественик Барак Обама, отбелязва АП.

Тръмп изтъкна договорените от него нови търговски споразумения, включително първата фаза на търговското споразумение с Китай и споразумението между САЩ, Мексико и Канада, което подписа миналия месец.

За 1 час и 18 минути обаче той не спомена нито веднъж думата "импийчмънт". Според американски медии той бил посъветван от членове на партията си да не споменава тази тема преди предстоящото днес гласуване в Сената по повдигнатите му от демократите обвинения.

Разделението по партийна линия бе олицетворено от председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, която се виждаше над лявото му рамо при всеки ракурс на камерите. Агенциите съобщиха, че Пелоси е скъсала страници от копие на речта на Тръмп, а президентът е отказал да се ръкува с нея, преди да започне да говори.
Коментари: 0