Тръмп е напът да разгневи конгресмените с прекалени икономии

Републиканската партия се очаква да аргументира предложенията с нивото на външния дълг и опасността от нови бюджетни дефицити

Снимка: БТА
21:15 10.02.2020

Предложеният от американския президент Доналд Тръмп бюджет в размер на 4.8 трлн. долара за 2021 г. вероятно ще бъде посрещнато хладно от конгресмените днес. Основната причина е, че проектобюджетът съдържа предложения да се ограничат разходите за чуждестранна помощ и за програмите за социално подпомагане, пише Reuters.

Днес Белият дом ще представи проекта за бюджета за следващата фискална година, започваща от 1 октомври 2020 г. Още през уикенда обаче ключови представители от администрацията на Тръмп са потвърдили някои основни показатели от документа.

Очаква се опозиционната Демократическа партия да възрази срещу големите съкращения на разходите по вътрешните програми. Някои от представителите на издигналата Тръмп за президент Републиканска партия пък ще изразят опасения относно нивото на външния дълг на САЩ и натрупването на нови бюджетни дефицити, подкрепяйки идеите на президента да ограничи разходите.

Проектобюджетът предлага 21-процентно понижение на средствата за чуждестранна помощ, като така те ще се понижат до 44.1 млрд. долара в сравнение с 55.7 млрд. долара през досегашната фискална година.

Представител на администрацията в Белия дом е казал, че предложенията ще бъдат направени въпреки допускането, че Конгресът, който контролира американския бюджет, ще отдели повече пари за разходите, които Тръмп иска. На фона на прогнозите за силен икономически растеж, проектобюджетът предвижда около 3.7 трлн. долара държавни постъпления през фискалната 2021 г.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | Доналд Тръмп | бюджетен дефицит | външен дълг | държавен бюджет | национален бюджет

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини