Станислав Георгиев: Цената тока ще върви само нагоре

През следващото десетилетие дилемата ще е между внос на по-евтина енергия и производство на по-скъпа в България

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Няма никакви спекулации с цената на електроенергията у нас, всичко е напълно логично и пазарно. Това каза за Economic.bg Станислав Георгиев, изпълнителен секретар на „Българския атомен форум” (Булатом).

„Ситуацията след Нова година е лесна за обясняване - предишните седмици времето беше топло за този сезон и държавите около нас предлагаха излишна енергия  на по-ниски от нашите цени, която НЕК купуваше и предлагаше на нашия пазар. Естествено, потребителите у нас бяха доволни и мълчаха. В средата на миналата седмица обаче на Балканите застудя, падна и сняг, и тъй като съседните страни нямат излишни генериращи мощности – спря и вносът от тях", обяснява Станислав Георгиев.

Според него, за да се задоволи вътрешният пазар, са били натоварени блоковете в трите термични централи в комплекса „Марица изток”, вследствие на което е скочила цената на тока за индустрията. "Това е реалността на пазара, а не спекула. Така е и така ще бъде още доста дълго време, защото себестойността на нашите ТЕЦ-ове е много висока заради емисиите", обясни сегашната ситуация на електроенергийния пазар Станислав Георгиев. „При това положение каквито и началници да се сменят в БЕХ, БНЕБ или в  Министерството на енергетиката, пак същото ще бъде”, смята той.

Георгиев смята, че докато не бъде изградена АЕЦ „Белене” пред българската електроенергетиката има възможни само два пътя. Първият е да внася електроенергия на по-ниски цени, когато се предлага такава, а вторият – когато не е възможен внос, да произвежда нужното електричество от нашите ТЕЦ-ове. "И при двата варианта цената за крайния потребител – както за индустрията, така и за населението, ще се повиши", убеден е директорът на Булатом.

Той е на мнение, че поскъпне ли по-рязко токът, това ще предизвика падането на правителството и нови избори. "Но и новите управляващи, които ще дойдат в резултат на тях, няма да имат никакъв избор и цената на тока ще продължава да расте. Това е неизбежно, докато политиката на ЕС и на света е ориентирана към създаване на въглеродно неутрална икономика, а тя няма шанс да стане друга", смята Станислав Георгиев.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Станислав Георгиев | цена на тока | регулиран пазар | борсов ток | ток за бита

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини