Цените на луксозните имоти отчитат спад за полугодието

Пазарът на този тип жилища се задвижва от милениал поколението, твърдят от Unique Estates

Снимка: Economic.bg/Архив
15:54 28.11.2019

Цените на луксозните имоти в София отчитат спад през първата половина на 2019 г., показват данните на специализираната компания Unique Estates. За сметка на това компанията отчита значително нарастване на броя сделки спрямо 2018 г., когато цените достигнаха своя пик.

„През тази година офертите са много по-близки до реалните пазарни стойности. Промяната в цените не бива да се приема като спад, а по-скоро като актуализация спрямо текущото пазарно състояние“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. По думите ѝ през 2018 г. е отбелязано наличие на множество надценени имоти, което се прояви през настоящата година с по-дългото им престояване на пазара.

От компанията отчитат по-висока активност на пазара и значителен ръст на покупко-продажбите –  близо 30% на годишна база. По думите на Весела Илиева купувачите отделят повече време за търсене на жилище. Необходими са им средно с 5 огледа повече, за да реализират сделка и държат да разполагат с по-голям избор в процеса по покупка.

Тенденцията все по-млади купувачи да излизат на пазара на луксозни имоти се засилва, както у нас, така и в световен план. Нараства делът на т.нар. представители на милениал поколението – родените през 80-те и 90-те години на XX век. На глобално ниво те представляват около 37% от всички купувачи в сегмента на високия клас жилища, като очакванията са през следващите години делът им значително да се повиши.

„Съвсем скоро именно клиентите от милениал поколението ще движат пазара и на луксозни имоти. Трябва да се има предвид, че в изискванията им относно бъдещия им дом надделяват функционалността и удобството. Те държат особено на технологичните възможности, които жилището предлага“, пояснява Крис Дийц, вицепрезидент Глобални операции в Luxury Portfolio International.

У нас делът на милениалите е по-малък. Предпочитаните локации за къщи са кварталите по Витошката яка (Бояна, Драгалевци, Киноцентъра), като обичайният бюджет на купувачите е в диапазона 450 000-800 000 евро.

Традиционно най-много сделки се регистрират в централната част на София и района на Докторски паметник, както и в елитни квартали като Лозенец. Привлекателни за купувачите на ново строителство са южните райони - Кръстова вада и Манастирски ливади. Продажните цени за луксозен и напълно завършен и обзаведен имот достигат и над 2000 евро/кв. м, докато средните за висок клас имоти нива в останалата част от квартала се движат около 1400-1500 евро/кв. м.











С ръст от близо 10% спрямо 2018 г., пазарът на наеми на луксозни имоти също отбелязва относително висока активност. Универсално при наемите най-голям е интересът към най-високия и най-ниския ценови сегмент. В общия случай жилищата среден клас – с между 500 и 1000 евро наем, се търсят по-слабо. В същото време именно в тази категория предлагането е значително, като една от причините за ръста на офертите е преориентирането на много собственици от краткосрочни към дългосрочни наеми, отбелязват от Unique Estates.




Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: продажби | луксозни имоти | Unique Estates

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини