Цените на петрола тръгнаха нагоре след прогнозиран от ОПЕК дефицит на пазара

Нарастването е въпреки данните за увеличение на щатските запаси от петрол и деривати

Снимка: Pixabay
13:23 12.12.2019

Цените на петрола се повишиха в четвъртък, с което се възстановиха част от загубите от предишната сесия, която пък беше водена от изненадващото увеличение на щатските запаси. Сорт Брент поскъпна днес с 1% и към 13.00 ч. българско време се търгуваше за 64.40 долара на барел. Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) се повишиха с 0.6% до 59.10 долара на барел, след падането с 0.8% в предишната сесия.

В сряда ОПЕК заяви, че очаква малък дефицит на пазара на петрола за следващата година. Променената прогноза отбелязва отстъпление от прогнозата за пренасищане на пазара на петрол през 2020 г.

Междувременно щатските запаси продължават да се увеличават, като миналата седмица са нараснали с повече от 800 000 барела. Запасите от нефт също се увеличават като запасите на бензин нараснаха до 5.4 млн. барела, а на дестилатите достигнаха 4 млн. барела. Увеличението при първите е с близо 2 млн. барела, докато прогнозите бяха за намаление с около 900 хил. барела. При вторите има нарастване с 1 млн. барела, докато очакванията бяха за спад с 1.4 млн. барела.

Отвъд баланса между запази и доставки, инвеститорите чакат новини около преговорите между Вашингтон и Пекин за потенциално споразумение за постигане на първоначално споразумение по отношение на дългата търговска война между двете страни. Очаква се президентът на САЩ Доналд Тръмп да дискутира тарифите, които наложи на китайските стоки. Те трябва да влязат в сила от 15 декември, но е възможно да бъдат отложени.

„В краткосрочен план оста САЩ-Китай остава основен катализатор и 500-килограмовата горила в стаята”, заяви главният стратег на азиатския пазар Стивън Инс.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: петрол | цена на петрола | поскъпване на петрола

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини