Велев: Кризата ще е по-тежка от 2008 г.

Бизнесът, синдикатите и правителството са се разбрали да се определят минимални заплати според професиите

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков
10:25 17.06.2020

Дъното е достигнато през май, но през юни няма видимо изтласкване. Може да има повишаване през юли, но кризата ще бъде по-тежка от тази през 2008 г. Това каза в интервю за Nova председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев, който коментира икономическата активност в страната в рамките на коронавирусната епидемия.

„През последните три седмици броят на новоназначените работници е по-голям от освободените. Това е в резултат на тенденцията за назначаване на сезонните работници в туризма и строителството. През есента обаче ще има обратна тенденция. Ако дотогава не се почувства по-осезаемо отблъскване от дъното, на което се намираме в момента, има опасност да се увеличи безработицата”, коментира Велев.

АИКБ настоява да се направи нов дизайн на мярката за подкрепа на заетостта („60/40“), за да се противодейства на този взрив на безработицата. „Февруари се оплаквахме от недостиг на работна ръка, а само за април имаме 1.77 пр. пункта увеличение на безработицата. След година и половина пак ще стигнем до стремежа да искаме да внасяме работници. Единият сценарий е да се върнем към миналогодишните нива на продажби през 2021 г. Ако това се случи, отново ще имаме недостиг на работна ръка”, смята председателят на работодателската организация.

Според него, ако сега бизнесът не успее да задържи хората на работа, ще им бъде още по-трудно след това.

Социалният министър Деница Сачева вече обяви, че мярката „60/40“ ще има нов дизайн от 1 юли, като би трябвало да обхваща по-широк кръг от предприятия, за да ги подкрепи по време на възстановяването от коронакризата. Досега, три месеца след началото на пандемията и обявяването на извънредното положение, по-нея са изплатени под 100 млн. лв., докато в бюджета са заделени 1 млрд. лв. Това каза много експерти да твърдят, че мярката е неработеща и фирмите реално не могат да се възползват от нея в сегашния ѝ вариант.

Вчера, при среща между бизнеса и премиера, се стигна до решението за споразумение минималната заплата да е според професията. Велев определя това решение като огромен успех. „От няколко месеца преговаряхме със синдикатите. Постигнахме съгласие по над 40 реформи, които предложихме на правителството. Споразумението е тристранно и в него в средносрочен план са обосновани реформи, за които трите страни са съгласни, че трябва да ги подкрепят. Една от тези 40 е за договаряне на национална минимална работна заплата и на тази основа договаряне на минимални работни заплати по икономически дейности”, обясни той. Според него в страните, където има такава практика, минималните работни заплати са с 60% по-високи.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Васил Велев | коронавирус | икономически срив | коронакриза

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини