Опитът на Валери Симеонов да ограничи казината не успя

За сметка на това мина предложението на ГЕРБ за преобразуване на Комисията по хазарта в агенция

Опитът на Валери Симеонов да ограничи казината не успя

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Парламентът отхвърли законопроекта на Валери Симеонов за промени в Закона за хазарта, които трябваше да ограничат дейността на казината в населените места. Лидерът на НФСБ искаше да изтласка игралните зали само в 5-звездните хотели, по границата и в определени курорти в страната. Предложенията му обаче бяха отхвърлени със 127 гласа "въздържал се", и 4 "против. Само 22-ма от "Обединени патриоти" го подкрепиха.

"Първо, по отношение на данъците, не сме чак такива специалисти във финансовата област, но сме предложили едно изясняване и изчистване, ако има евентуално някакви превратни тълкувания в данъците. Това го има в нашия законопроект. Тази критика към нас не мога да я приема. Не мога да приема и критиката, че нищо не се споменавало за рекламите", каза още Симеонов, защитавайки от трибуната на Народното събрание своите предложения.

Той отново повтори, че не се забранява хазарта с поправките. "Хазартно пристрастените със средства могат да пропътуват 30-40 минути, 1 час, до най-близкия граничен пункт или да отидат в 5-звездното казино, но ние ограничаваме нарастващата зависимост на крайно бедните социални слоеве от населението", каза Симеонов.

На предложенията на Валери Симеонов се противопоставиха дори народните представители от БСП, които намекнаха за лобизъм в предложенията на НФСБ. "Тези изкуствени рестрикции ще доведат до вихрене на нелегалния хазарт и до онлайн залаганията", предупреди депутатът от левицата Николай Тишев.

Още преди гласуването срещу проектозакона на Валери Симеонов остро скочи игралната индустрия, както и повечето футболни, волейболни и баскетболни клубове в страната, които така щяха да бъдат обречени на орязано финансиране.

За сметка на това беше приет законопроекта на ГЕРБ, който позволява на Държавния спортен тотализатор да организира игри със залагания и то в обекти извън своите тото пунктове. Също така с приетата на първо четене поправка Комисията от хазарта се преобразува в агенция към Министерския съвет. От БСП изтъкнаха, че така се създава "хазартен крал", който ще оглави тази агенция и ще има неограничена власт в сектора.

Социалистите напомниха, че в сегашния варианта на Комисията по хазарта има хора от всички власти, както от НАП и ДАНС, и въпреки това те не са успели да установят некоректното, според правителството, плащане на таксите от страна на "Националната лотария". От това бюджетът е загубил 700 млн. лв.

Коментари: 0