Великобритания забранява отоплението на въглища от следващата година

Забраната ще е факт до февруари 2021 година

Снимка: Pixabay
18:21 21.02.2020

Великобритания ще забрани продажбата на въглища и мокра дървесина за отопление от следващата година. Целта е да се намали замърсяването на въздуха, съобщиха от британския парламент, цитирани от BBC.

„Обществото трябва да премине към по-чиста алтернатива за отопление“, казват още от правителството. Идеята за подобна забрана се появи за първи път преди 18 месеца, но сега Министерството на околната среда обяви, че „продължава напред към официалното забраняване“. Според британското правителство печките на дърва и въглища са един от най-големите източници на фини прахови частици. Продажбата на пакетирани въглища и мокра дървесина ще бъде официално забранена до февруари 2021 г.

Какво представлява мократа дървесина за огрев?

Мократа - известна още като зелена дървесина - често се продава в мрежи и се купува по-евтино. Тя съдържа влага, която при изгаряне създава повече дим и отделя повече фини прахови частици в сравнение със сухото дърво, които се отделят във въздуха. Освен това мократа дървесина е „виновникът“ за по-честото запушване на комините заради саждите, които отделя при горене.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Великобритания | въглища | замърсяване | горене

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини