Виолина Маринова: Парите на българите са на сигурно място в банките

Снимка: Economic.bg/Архив
10:15 29.12.2019
Парите на българите, които стоят на депозити в банки, са на сигурно място. Това увери Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК, в предаването на бТВ "Тази неделя". Тя беше категорична, че банките са отговорни и силно регулирани и затова притокът на депозити в системата е висок.

"Независимо, че в момента има ерозия на лихвените проценти, има отрицателни лихвени проценти, притокът на депозити в банковата система е по-висок, отколкото кредитирането, затова има такава висока ликвидност. Което означава доверие, от страна на нашите клиенти и ние сме длъжни да спазваме това доверие, да го защитаваме”, изтъкна банкерът.

Маринова подчерта, че 2019 г. е била поредната стабилна година за българската банкова система и заяви, че няма място за притеснения за престояща финансова криза, сходна с тази от 2008/2009 г. Банкерът коментира, че през тази година българските банки са преминали успешно оценката на активите и стрес тестовете на Европейската централна банка и секторът е стабилен.

Виолина Маринова работи от 47 г. в Банка ДСК - започва, преди да навърши 18 г., от най-ниското стъпало в професията - като служител на гише, за да достигне върха - поста на главен изпълнителен директор. Тази година тя беше отличена с наградата "Банкер на годината" за трети път - носител е на приза и през 2007 и 2013 г.  През 2013 г. става и "Мисис Икономика" в конкурса на списание "Икономика".

"Човек трябва да бъде дисциплиниран и трудолюбив, да бъде устремен и да постига целите си, но не на всяка цена. В живота нищо не идва даром - първо трябва да дадеш, за да получиш", смята тя.

Според нея част от хората с висше образование смятат, че това автоматично им дава право на висока заплата. По думите на Маринова първо е важно да покажеш възможностите си, да постигнеш резултати и да се изгради връзка с колектива.

Маринова коментира и предстоящото въвеждане на еврото. Според нея повечето опасения от въвеждането на единната валута идват заради неизвестността, но всъщност въвеждането й ще подобри кредитния рейтинг на България и ще допринесе за цялостното развитие на икономиката, съответно и на доходите.

За 2020 г. тя заяви, че очаква успешното приключване на интегрирането на Банка ДСК и Експресбанк, която през т.г. беше закупена.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: депозити | банки | банкова система | стабилност | Банка ДСК | Виолина Маринова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини