Ударна подмяна на общински градски транспорт преди местните избори

Четири общини са обявили през този месец проекти за близо 385 млн. лв., съфинансирани по ОПОС

Снимка: МОСВ
17:04 21.10.2019
Ударно подписване на договори и обявяване на обществени поръчки за подмяна на превозни средства в градския транспорт е започнало през този предизборен месец. Четири общини - София, Русе, Стара Загора и Враца, са подписали договори за модернизиране на автопарка на обществения си транспорт, като общата сума по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС), която ще получат, е близо 385 млн. лв.

На 8 октомври дружеството „Общински транспорт Русе“ пусна поръчка за общо 35 електрически автобуса, финансирани по ОПОС, за подобряване на качеството на атмосферния въздух в общината. Общата стойност на поръчката е 36.3 млн. лв. без ДДС. Тя включва доставката на 20 нови 10-метрови електробуса и монтаж на зарядни станции за тях. Също така ще бъдат купени петнадесет 12-метрови тролейбуса.

На 10 октомври министърът на екологията Нено Димов, изпълняващият длъжността кмет на Столична община Ирина Савина и изпълнителните директори на „Столичен електротранспорт“ ЕАД и „Столичен автотранспорт“ ЕАД - Евгений Ганчев и Слав Монов, подписаха три договора за доставка на екологични транспортни средства за София. Общият размер на инвестициите е 261.4 млн. лв., като Оперативна програма  „Околна среда” (2014-2020 г.) осигурява безвъзмездна финансова помощ в размер на 218 млн. лв.

С изпълнението на трите проекта ще бъдат доставени общо 137 електрически превозни средства за обществения транспорт в столицата. Дейностите по първия проект предвиждат доставка на 25 нови нископодови трамваи по линиите 4, 5 и 18. По втория договор ще бъдат закупени 30 нови нископодови съчленени тролейбуса. Освен това  ще бъдат доставени 30 нови електробуса.

Днес Нено Димов подписа още два договора по ОПОС – с общините Враца и Стара Загора, за доставка на електрически превозни средства. За 32 млн. лв. без ДДС, 26 млн. лв. от които са безвъзмездно финансирани по ОПОС, градският транспорт на Враца ще получи 13 нови електрически автобуса и 9 тролейбуса. Предвижда се доставка и монтаж на 13 станции за бавно зареждане на автобусите и една станция за бързо зареждане.

Министър Димов подписа и договор за подновяването на градския транспорт и в Стара Загора. Там ще бъдат доставени нови 33 електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции. Общата стойност на инвестицията е 53.8 млн. лв., като ОПОС осигурява безвъзмездно 44.9 млн. лв. Срокът за изпълнение на дейностите е 40 месеца. Целта на проекта е да намали количеството фини прахови частици с 0.72 тона годишно, което ще подобри екологичните характеристики за над 130 000 жители на Стара Загора.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: София | Русе | Стара Загора | електробуси | Нено Димов | градски автобус

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини