КНСБ иска по-високи пенсии за сметка на по-голям дефицит

Синдикалната организация иска парите да се използват за допълнително увеличение на пенсии и майчински

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) иска в Бюджет 2013 бюджетният дефицит да бъде 1.7% вместо сега заложените 1.3% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Идеята беше изказана на проведената днес кръгла маса на тема "Заплащането на труда в България - предизвикателства и перспективи". Според синдикалистите парите трябва да се използват за допълнително увеличение на пенсии и майчински.

Според работническата организация с увеличаването на дефицита държавата ще си осигури допълнително около 300 млн. лв. и в получаващите се около 900 млн. лв. за тези пера, пенсиите могат да се увеличат с 10%, вместо със сега заложените 9.3%. Майчинските, според техните изчисления, ще могат да се увеличат поне на 290 или 310 лв., а минималното обезщетение за безработица - 60 лв.

За вдигането на майчинските до предлаганите от синдикатите суми са нужни съответно 25 и 35 млн. лв., а за повишаване на обезщетението за безработица - 50 млн. лв. допълнително.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Пламен Димитров | дефицит | КНСБ

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини