Работи се активно по VII блок на "Козлодуй"

Вътрешното потребление на ток продължава да намалява, обяви директорът на атомната електроцентрала Валентин Николов

На фона на ниската консумация и свития износ на електроенергия, продължава активно да се работи по проекта за изграждане на нов реактор в АЕЦ „Козлодуй". Това каза за bTV изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. Той съобщи, че вътрешното потребление на ток продължава да намалява, като в днешния неделен ден то е достигнало под нивата от миналата седмица.

"Вече е готово предпроектното проучване за изграждане на нов реактор на площадката на централата. В него за записани оценките за нужната инвестиция, възможният срок за изграждането, и за цената на тока от новата мощност", обясни Николов. Той прогнозира, че инвестицията може да се изплати за 18 години.

"В момента най-ниска е цената на тока, произвеждан от АЕЦ „Козлодуй". Следват я държавната ТЕЦ „Марица Изток" 2 и ТЕЦ „Марица Изток" 3. Въпреки че не е съгласен да цитира детайли от анализа, директорът на атомната централа все пак даде някакъв ориентир. „Ще бъде под 100 лева. Ние говорим за твърда цена в продължение на 18 години, която няма да мърда, а останалите цени ще растат," коментира Валентин Николов.

Тези разчети са при хипотетичен сценарий за построяване на новия блок с американски реактор. Ако проектът обаче е с руския реактор, останал от АЕЦ „Белене", той ще е с около 30% по-евтин, цената от него също ще е по-ниска, коментират експерти.

2023 г. според Валентин Николов е реалистичен срок за старт на седми реактор. В същото време се очаква удължаването на живота на 5 и 6 блок съответно до 2027 г. и 2029 г. Затова възниква въпросът какъв е смисълът от пореден реактор при драстичния срив на потреблението и износа.

„Ние се надяваме тази икономика да върви напред. И не само у нас, в региона, ние сме общ пазар," коментира Валентин Николов. Предпроектното проучване показало, че след 2020 г. пазарът ще има нужда от новата мощност.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: АЕЦ Козлодуй | Валентин Николов | безплатен вход

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини