Великден ще ни излезе с 15% по-скъп

В момента агнешкото месо струва между 12 лв. и 14 лв. за килограм

3596 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Великденската трапеза ще бъде с поне 15% по-скъпа от обикновено, прогнозират експерти пред bTV. "Златните яйца" от миналата година ще бъдат по-евтини, но цените на основните хранителни продукти бележат ръст.

Въпреки че вчера двама министри поискаха замразяване на цените за празниците, това едва ли ще се случи. Истината е, че на годишна база, основните хранителни продукти са поскъпнали.

На годишна база яйцата са поевтинели с близо 30%. По-евтини ще ни излязат тази година и оранжерийните домати и краставици.

Цената на агнешкото бележи ръст от 50 ст. за килограм само за седмица. При картофите обаче поскъпването на годишна база е рекордно - с над 70%. Салатите и ябълките също ще ни излязат чувствително по-скъпо.

Празничният обяд тази година ще ни струва повече, прогнозират и от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. "Като специалист, гледайки графиката смятам, че ще имаме минимум с 15% по-скъп Великден, като съвкупна кошница от продукти," коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Едуард Стойчев.

В момента агнешкото месо струва между 12 лв. и 14 лв. за килограм. И тази година обаче търговците по всяка вероятност ще пробват пазара за по-високи цени.

В същото време животновъдите недоволстват. „Агнешкото се търси, но на много ниски цени! Прекупвачите искат килограм месо за 4.50 лв. - 4.80 лв. Гледаме овцете по цяла година, а накрая ги вземат без печалба," възмутен е животновъдът Янко Христов.

Подкрепи Economic.bg