Словения отрича за спасителен заем

Страната се нуждае от помощ от ЕМС, заяви обаче Институтът за международни финанси, който изигра ключова роля в спасителната програма за Гърци

11:35 10.04.2013

Словенският премиер Аленка Братушек отрече появилите се слухове, че страната й ще е поредната членка на еврозоната, поискала спасителен заем, съобщава Financial Times.

След срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, тя заяви, че правителството прави всичко възможно да спаси застрашената банков сектор. Тя увери, че властите ще се борят да се справят с проблемите на страната сами, без чужда финансова помощ.

"Наясно сме, че не ни очакват лесни времена. Приоритетът ни е да стабилизираме банковата система и работим денонощно за това", заяви Братушек снощи в Брюксел.

Въпреки тези уверения, тя не отрича, че кабинетът има тежка задача и признава като проблем номер 1 на страната в момента спасяването на банките. Повод за спекулациите стана доклад на влиятелна финансова институция за състоянието на словенските банки и нуждата от помощ.

Междувременно, Институтът за международни финанси призова европейските власти да разширят предохранителната кредитна помощ за Словения, за да се отклони нуждата от потенциален по-голям спасителен заем. Институтът, в който участват 450 от най-големите банки в света и който изигра ключова роля в спасителната програма за Гърция, заяви, че скромна подкрепа от Европейския механизъм за стабилност може да стабилизира финансовата ситуация в страната.

От организацията все пак пресмятат, че икономиката на страната ще се свие с 2% през 2013 г. Като стъпка в правилна посока е определена от МВФ пенсионната реформа в Словения.

През март, Международният валутен фонд поиска от Словения да продължи по пътя за оздравяване на публичните финанси и да намали дълга.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ЕС | Словения | Николай Павлов | потвърждение

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини