Планират изграждането на второ летище край София

Бившето военно летище край пернишкото се Кондофрей ще поема тежки пътнически и карго самолети

Бившето военно летище край пернишкото село Кондофрей е на път да се превърне в шестото международно летище в страната. Предвижда се то да поема тежки пътнически и карго самолети. Генералният план за развитие на летището е одобрен от експертния съвет на ГД “Гражданска въздухоплавателна администрация“ към транспортното министерство.

Той включва изграждане на нов пътнически терминал, карго зона, перони, пътеки за регулиране, ГКПП и митница, които ще превърнат бившия  аеродрум в шестото международно летище в България. Основен ремонт ще трябва да бъде направен и на 2500-метровата бетонна полоса за излитане и кацане, строена някога за изтребители.

Според анализатори подобен проект изисква огромна инвестиция от минимум 20 млн. лв. Преди две години мястото бе продадено на търг от военното министерство за сумата от 1.25 млн. лв. През 2011 г. със заповед на военния министър по това време Аню Ангелов, аеропортът става собственост на фирма “Селим-Ко“ с представител Владимир Ненчев. Според авиоексперти, той е планирал да вложи 57 млн. лв. за ремонта на мястото.

Летище Кондофрей се намира на около 60 километра от София, близо до магистрала “Струма“ и до градовете Перник, Кюстендил, Благоевград, Дупница и Радомир. За да започне изграждането му обаче, собственикът трябва да представи Подробен устройствен план (ПУП) и да получи разрешение за строителство.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: самолети | летище | Autobahn Motors | TaxiMe