Задава се шоково увеличение на тока през зимата

Представители на ЕРП-тата не изключват скокът да надхвърли 40%, ако правителството приеме промените в закона, които подготвя

148 ~ 2 мин. четене

Мерките на управляващите срещу монополите може да доведат до шоково поскъпване на тока, предаде bTV. Предупреждението идва неофициално от високопоставени източници в две от трите енергодружества.

Окончателно редактираният законопроект за повече права на потребителя на ток и газ и за по-строг контрол върху енергомонополите ще бъде внесен за обсъждане в парламента в понеделник.

Законопроектът предвижда енергото да не изключва абонат до две неплатени от него сметки за ток, освен ако задължението му не надхвърля 310 лева, колкото е една минимална работна заплата. Дори и тогава абонатът ще бъде изключван, едва след като е предупреден по телефона, със sms или с писмо по пощата или и-мейла. Възстановяването на тока ще става безплатно, за 4 часа.

Когато сметката е с 30 процента по-висока от същия месец на предходната година, абонатът има право да не я плати, докато енергото не докаже, че действително е изразходен толкова ток.

Когато повече от 10 дни в месеца енергото е доставяло ток с ниско напрежение, сметката се опрощава. А за системно подаване на некачествен ток държавата отнема лиценза на ЕРП-то.

Високопоставени представители на две от енергодружествата коментираха неофициално пред bTV, че ако законът бъде приет, трите ЕРП-та спешно трябва да направят разходи и инвестиции за до 2.5 милиарда лева.

Така само заради тези нови разпоредби, без да се гледа с колко е поскъпнал токът на централите производители, следващите няколко години токът за бита всяко лято ще поскъпва неизбежно поне с по 5-7 процента. Или ударно още от тази зима с до 42 процента, тъй като ЕРП-та се страхуват и от фалит.

За някои от текстовете управляващите допускат да се разпишат дълги преходни периоди, така че да парират заканите на енергомонополите за фалит или драстично поскъпване на тока.
 

Подкрепи Economic.bg