Идея: Цени на тока според потреблението

Предложението е на КНСБ, Каролев го обяви за сложно и ненужно

09:16 08.09.2014

Две тарифи на тока, но не за бедни и богати, а цени за различно потребление - когато потребяваш по-малко, да бъдеш стимулиран с по-ниски цени, когато ползваш повече ток - не. Това предложи президентът на КНСБ Пламен Димитров в студиото на Нова телевизия в уточнение на идеята за различна цена на тока, която се разпространи като цени за бедни и цени за богати.

Пределът може да е например 500 квтч на месец - всеки киловат час над това количество да бъде със съответната по-скъпа цена, допълни Димитров. 350 киловат часа се подпомагат сега, посочи той.

Синдикалният лидер настоява помощите за енергийно бедни, които към момента са около 300 000 домакинства, да останат, а към тази схема да се въведе допълнителната разлика в цените за потребление. 

Според Пламен Димитров тази практика би могла да се приложи и относно плащането на водата.

Сложно, възможно и ненужно обаче определи икономистът Владимир Каролев идеята на КНСБ. Защо трябва да усложняваме нещата, като може да са по-прости, попита той събеседника си.

По-добре е, според Каролев, цената на електроенергията да бъде такава, че да могат да се покриват разходите на съответните дружества, плюс нормална норма на печалба и част от сметките на енергийно бедните хора да бъде плащана с ваучери. Това е по-нормалния начин и това е начинът системата по-бързо да бъде извадена от дефицити, каза икономистът.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ток | цени | потребление | Пламен Димитров | КНСБ | Владимир Каролев

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини