Проблемите на българското кино - малко киносалони и лоша дистрибуция

Дискусията бе част от програмата на Международния филмов фестивал "Златната липа" в Стара Загора

Въпреки малкото излизащи български филми годишно, те не могат да стигнат до публиката поради липсата на дистрибуция. Тенденциите в европейското кино и в частност в българското бяха очертани по време на провела се дискусия "Киното и европейската култура", която е част от съпътстващата програма на Международния филмов фестивал "Златната липа" в Стара Загора. В дискусията взеха участие кинокритикът проф. Вера Найденова, кинорежисьорът Петър Попзлатев, директорът на фестивала Магдалена Ралчева, както много представители на кинематографичните среди.

"Преди години киносалоните у нас бяха около 3 хиляди, а сега има едва 14, които с мултиплексите стават 28", обясни Камен Балкански, директор за България на рамковата програма в сферата на културата "Творческа Европа". По думите му по тази програма през следващите 7 години са отделени 1.4 млрд. евро за аудио-визуални изкуства.

Кинематографистите смятат, че е необходима по-активна държавна политика и амбиция в усвояването на тези средства.

"За разлика от американското кино, което разказва истории, европейското поставя проблеми", очерта в началото на разговора проф. Вера Найденова. Според нея голямата културна мисия на стария континент завършва с раждането на киното в Европа. "Европейското кино поставя правата на човека на преден план и това личи от филмите представени на тазгодишното издание на фестивала "Златната липа", допълни тя.

"Независимо от огромното разнообразие от националности в Европа киното успява да се дефинира като културно изключение, защото страните членки съхраняват собствената си идентичност и национална култура", смята режисьорът Петър Попзлатев.

"Потребността от кино няма да умре, защото културните навици не умират - просто понякога отстъпват, но ние можем отново да ги върнем на преден план", заключи проф. Вера Найденова в края на дискусията. Междувременно вчера тя представи своята книга "Българското кино. По следите на личния опит", в която са публикувани творчески портрети за популярни актьори, рецензии за филми и доклади създадени през последните 50 години.

 

*Списание Икономика и Economic.bg са медийни партньори на Международния филмов фестивал "Златната липа" в Стара Загора
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Стара Загора | АМ Хемус | Иновации в политиката | Антигуа и Барбуда