Ръст в застраховките на имоти

Според експертите това се дължи на зачестилите природни бедствия

Снимка: Виктор Леви
13:49 30.08.2014

Малък ръст на имуществените застраховки у нас отчитат брокерите през последния месец. Той се равнява на 4-5 %, но прогнозите са за повишаване. Според експертите това се дължи на зачестилите природни бедствия в страната.

Точно като в известната родна фраза – „след дъжд качулка“  - така след градушката в столицата, която изпочупи колите ни и наводни апартаментите ни на 8 юли 2014, след апокалиптичните наводнения в Аспарухово на 20 юни 2014 (на снимката) и Мизия на 2 август 2014, които буквално изравниха със земята къщите на хората, и след човешките жертви – тогава при застрахователните брокери заваляха запитвания за имуществени застраховки, съобщава България он ер. 

Щетите от наводненията във Варна, Добрич и Велико Търново бяха оценени на 495 млн. евро от МС, обявени на заседанието на 5 август 2014.

"За съжаление ние много често в застраховането говорим след като събитието се е случило и тогава застрахованите са най-мотивирани. Това, което мен лично много ме радва е, че доста хора, доста клиенти, които до сега не са сключвали застраховка проявяват интерес, склонни са да сключат", заяви Анелия Ангелова, застрахователен брокер.

Въпреки по-засиления интерес към жилищните застраховки в края на лятото, едва 10% от българите имат полица за защита от бедствия. В Европа този процент е над 80.

Сега брокерите започват да забелязват промяна в настроенията. Хората започват да правят застраховки.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ръст | застраховки | имущество | разрушаване

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини