Работни групи подобряват сътрудничеството със САЩ

Ще бъдат изработвани мерки в отбраната и сигурността, енергийната независимост, върховенството на закона и образованието

08:52 08.02.2015

Съвместни българо-американски работни групи предстои да започнат работа, стана ясно след срещата на Росен Плевнелиев с вицепрезидента на САЩ Джоузеф Байдън, съобщават от президентството.

Целта им е да бъдат набелязани конкретни мерки за подобряване на сътрудничеството между двете страни в областите отбрана и сигурност, енергийна сигурност, върховенството на закона, образованието и контактите между хората.

Съединените щати твърдо подкрепят България по пътя на реформите, модернизацията и съблюдаване върховенството на закона е посочил Байдън. Според него, в тази посока страната ни може да е фактор за промяна в целия регион.

Двамата се срещнаха в рамките 51-вата Конференция по въпросите на сигурността, провеждаща се в Мюнхен. Основна тема по време на форума бе задълбочаването на конфликта в Украйна и намирането на най-правилните лостове за разрешаването му. Проблемът е бил засегнат от Плевнелиев и Байдън, като и двамата са изразили опасенията си, че ситуацията е в състояние да дестабилизира целия регион на Югоизточна Европа. За да се избегне това, според тях, е необходимо да се подобрят връзките межди страните от Балканите и да се ускори тяхната интеграция.

Енергийни въпроси също са били засегнати в разговора. Подчертано е било ключовото значение на диверсификацията и изграждането на интерконекторната газова връзка с Гърция за енергийната независимост на България. Обсъден е и ходът на изпълнението на решенията от Срещата на върха на НАТО в Уелс и необходимостта от модернизиране на Българската армия за постигане на съвместимост с партньорските армии от НАТО.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | САЩ | Росен Плевнелиев | енергийна сигурност | образование | отбрана | Дубай

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини