Вносът в Китай се срина с една пета

Износът също се свива през януари, подхранвайки опасенията за местната икономика

Вносът в Китай се срина с една пета
188 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Вносът в Китай се е понижил рязко през януари – с 19,9% на годишна база, подхранвайки опасенията за перспективите пред местната икономика, съобщава Reuters. Слабите данни за търговията се допълват и от износа, който намалява с 3,3%.

В резултат на значителния спад във вноса, основно на въглища, петрол и други суровини, страната отчита рекорден търговски излишък от около 60 млрд. щатски долара. Доставените в страната стоки и услуги намаляват най-силно от май 2009 г., когато бизнесът бе все още обхванат от страховете на световната финансова криза. Износът пък за последно намаля на годишна база през изминалия март.

Негативните резултати идват въпреки, че през изминалата година празничната седмица през януари забави работата на предприятията и стопира дейността на финансовите пазари, докато периодът тази година е в края на февруари.

Данните се разминават значително с очакванията на пазарните анализатори. Анкетираните от информационната агенция икономисти са посочили, че износът ще е средно с 6,3% над стойността си година по-рано, а спадът при вноса – значително по-скромен – 3%. Прогнозите им бяха за положително търговско салдо  от близо 49 млрд. долара.

Резултатите задълбочават опасенията, че затрудненията в китайската икономика ще са по-трайни от предварително очакваните. Вероятно правителството ще понижи прогнозата си за растежа през тази година до 7%, след като през 2014 г. бе отчетен 7,4% - най-слабият темп от 24 години насам.

Вносът в Китай намалява през всеки един месец от октомври насам, сигнализирайки за слабости във вътрешното търсене. Въглищата са по-малко с 40% до 16,8 млн. тона, а доставките на суров петрол намаляват със 7,9%. Спадът на вноса е най-силен от Австралия – 35,3%, и Русия – 28,7% - и двете основни доставчици на горива и суровини.

Положителното все пак е, че износът за САЩ нараства с 4,8% на годишна база до 35 млрд. долара, а този за Европейския съюз – с 4,6%, до 33 млрд. долара.Подкрепи Economic.bg