Трио ще управлява Сметната палата

Депутатите приеха на първо четене промени в закона

14:45 17.12.2014

Трио ще управлява Сметната палата - председател и двама заместници. С промените в закона, приети днес на първо четене в Народното събрание, беше върнат стария модел до началото на годината, когато управляващата тогава коалиция между БСП и ДПС промениха закона с 9-членна колегия от комисари, която управлява одитния орган.

Законовите промени предизвикаха скандал в Народното събрание. Социалистите напуснаха пленарната зала преди обсъждането. Конкретният повод бе отхвърленото предложение на БСП по време на дебатите да бъде допусната в зала председателят на Сметната палата Лидия Руменова, съобщи Дарик.

Румен Гечев от БСП напомни, че моделът на Сметната палата беше сменен през 2010 година и тогава е "започнала въртележката". По думите му България е единствената страна, която сменя системата на одитната институция. В Европа има три модела и достатъчно примери за модели с колегиум, в това число и Европейската сметна палата.

"Демокрацията се гради на колективни органи. Колективен орган е парламентът, колективен орган е КС, колективен орган е правителството, колективни са регулаторните органи като КФН, агенциите. Недейте да бъркате колективните органи с ефективността и демокрацията", каза Гечев.

Според Йордан Цонев от ДПС в законопроекта на ГЕРБ се съдържа признание, което той държи да каже: "Основният дебат беше дали предишният модел е бил колективен или е бил едноличен. Ние твърдяхме, че е бил едноличен поради факта, че одитите бяха приемани само от председателя, а не от председателя и неговите заместници, както твърдяха тогавашният председател и колегите от ГЕРБ", каза Йордан Цонев.

Цветан Цветанов от ГЕРБ репликира: "Вие да давате пример от тази трибуна и вие да сте водещ в дебати, свързани с финансови теми за България, моля ви, вие сте професор, но вие сте загубили доверието на българските граждани. Така че, господин Цонев, аз винаги съм се придържал към европейските практики и оценките, които дава Европа".

Въпреки скандалите, депутатите приеха промените в закона за Сметната палата. Според предложените промени се връща тричленната колегия на управление на Сметната палата с председател и двама заместници, които ще се избират от Народното събрание. Тримата ще вземат решенията с единодушие. Предлага се одитните дейности да се извършват от одитни дирекции, специализирани в извършване на определен вид ревизия.

Възстановява се и възможността за налагане на административни наказания от Палатата за нарушения на Закона за обществените поръчки. Депутатите връщат и практиката да не се извършват финансови одити на малките общини до 10 млн. лв., тъй като това води до загуба на голям ресурс от ревизори. Отново, според предлаганите текстове, Сметната палата ще упражнява текущ контрол върху периодичните финансови отчети.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: закон | промени | управление

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини