ЕИБ може да поиска предсрочно погасяване на заемите на VW

Заемите на германския автомобилостроител са за развитието на двигатели с ниски емисии

12:59 12.10.2015

Предсрочно погасяване на отпуснатите заеми може да поиска Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) от автомобилния гигант Volkswagen. Това съобщи шефът на ЕИБ Вернер Хойер в интервю за немски вестник.

Предоставените от банката заеми на германския автомобилостроител са за развитието на двигатели с ниски емисии, посочи още Хойлер. Той коментира, че на фона на скандала с измамата около отработените емисии от дизеловите двигатели на Volkswagen, банката може да поиска от компанията предсрочно да погаси кредитите си.

Неизплатените заеми на VW към ЕИБ са в размер на 1,8 млрд. евро, пише още немското издание. Хойер отбелязва, че от 1990-а година насам, Европейската инвестиционна банка е отпуснала кредити на автомобилния гигант за около 4,6 млрд. евро.

Шефът на ЕИБ взе участие на проведената в края на миналата седмица годишна среща на Международния валутен фонд в Лима, Перу. Той добави, че ЕИБ ще проведе много подробни разследвания относно това, как Volkswagen е използвал отпуснатите средства. Хойер заяви пред репортери, че ако банката открие, че заемите са били използвани за други цели, извън основните намерения на компанията, тя ще трябва да се запита дали да не си ги поиска обратно.

Вернер Хойер подчерта, че е много разочарован от VW и допълни, че скандалът ще навреди на отношенията на ЕИБ с автомобилната компания.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: кредити | вредни емисии | Volkswagen | заеми | ЕИБ | Вернер Хойер