Измамите с еврофондовете достъпни в интернет

Това предвижда проект на стратегия за борба с нередностите относно ЕС

18:33 10.10.2015

Измамите със средства от европейски програми ще са достъпни за всички и ще могат да бъдат видени в интернет. Това предвижда Националната стратегия за превенция и борба с нередностите и измамите, засягащи интересите на ЕС във времето от 2014 до 2020 г., публикувана на портала за обществени консултации Strategy.bg. За да се осъществи това, към Информационната система за управление и наблюдение на еврофондовете (ИСУН) ще бъде създаден модул „Нередности“.

Подобен модул съществуваше и през предходния програмен период, но той не беше общодостъпен, съобщава в. Труд. Така само администрацията разполагаше с информация за нередностите, свързани с еврофондовете.

В стратегията се предвижда още въвеждането на система за обмен на информация, с която да се улесни ефективността на проверките, извършвани от митническите органи. В проекта е записан и план за създаване на специална организация в НАП за приоритетно събиране на дължимите средства по програми, съфинансирани от ЕС, когато са получени неправомерно.

Една от препоръките на ЕС към България, записани в стратегията, е страната ни да обърне по-голямо внимание на Европейския фонд за гарантиране на земеделието заради по-ниския процент разкрити измами в сравнение с предприсъединителните и структурните фондове. От документа става ясно, че за периода 2007-2013 г. по земеделския и рибарския фонд са докладвани 7414 нередности на национално ниво. От тях до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ са изпратени 314 случая, или едва 4% от общия брой. За същото време по структурните и кохезионните фондове сигналите са 1190, като 257 от тях са изпратени до ОЛАФ.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: земеделие | измами | еврофондове | кохезионни фондове | Банкя

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини