Минималните заплати по света

Те варират от над 9 до 1 долара за час

13:40 09.10.2015

Преди дни Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), в която членуват 34 развити държави, обяви интересна статистика. В профила си в Туитър организацията сподели графика, която сравнява минималните заплати на час след данъци, преизчислени в щатски долари, в няколко държави по света. Данните са за 2013 г.

Подреждането водят Австралия и Люксембург съответно с 9,54 долара и 9,24 долара на час.

На дъното са Латвия и Мексико, с нива под 2 долара – съответно 1,46 долара и 1,01 долара.


САЩ, където федерално определената минимална часова ставка е 7,25 долара (или 6,26 долара след данъци), се нарежда на 11-о място.

За България не са обявени данни в класацията. Все пак обаче страната ни разполага с нормативно определена минимална ставка. У нас минималната работна заплата е 380 лева месечно от 1 юли т.г., а минималната почасова ставка – 2,21 лв. при работно време от 8 часа, 5 дни в седмицата, според постановлението на Министерския съвет. При днешния курс на БНБ за долара от 1,7379 лв., преизчислена в щатска валута минималната ставка у нас би била 1,27 долара.

Под внимание трябва да се вземе обаче, че тези цифри са само за статистическо сравнение, защото ако гражданин реши да обърне доходите си в щатска валута, ще го направи при по-висок курс в обменно бюро или банка. Освен това данните са брутни, преди облагане с осигуровки и данък. У нас на хората, които получават минимална заплата или под нея, 10-процентният налог върху доходите се удържа авансово, а след годишното изравняване на доходите те могат да получат обратно от държавата взетият данък общ доход. Също така, изчисленията за България са за ставката от юли т.г., въпреки че ги съпоставяме с данни от 2013 г. в другите държави.

В крайна сметка, независимо дали става дума за брутни или нетни суми, ако попадне в тази таблица, страната ни би била на дъното по равнище на минималната заплата.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ОИСР | статистика | минимална заплата | български пазар

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини