56 млн. лв. от новата ОПОС ще са за инфраструктура

Вече са сключени 1600 договора за безплатно саниране, обяви Лиляна Павлова

16:18 11.09.2015

По новата оперативна програма „Околна среда“ (ОПОС) за периода 2014 – 2020 г. ще бъдат използвани 56 млн. лева за справяне със свлачища и подобряване на инфраструктурата. Това обяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на петъчния парламентарен контрол.

„Имаме регистрирани над 2000 свлачища. От тях 60% се намират в урбанизираните територии. Най-голям процент от тези свлачища се намират в Северна България“, обясни министърът.

Лиляна Павлова припомни още, че има три канала за финансиране по ОПОС. Първият от тях е през общините и Агенция „Пътна инфраструктура“, вторият е през Комисията за бедствия и аварии, а третият – през еврофондовете.

По отношение на Националната програма за енергийна ефективност тя заяви, че вече 1555 от общо 2300 регистрирани сдружения на собствениците са одобрени за финансиране за саниране на жилищни сгради. В допълнение има сключени повече от 1600 договора между общините и въпросните сдружения.

„Много е важна организацията на собствениците и на общините. Общините са тези, които трябва да бъдат водещи“, каза още Лиляна Павлова и допълни: „Безспорен факт е, че създадената програма започна реално своята дейност още от февруари“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Лиляна Павлова | саниране | инфраструктура | средства | Huawei | Мохамед Ал-Амуди

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини