Промишленото производство нараства с 0,6% през юни

Увеличение има в добивната и преработваща промишленост

16:45 10.08.2015

По предварителни данни през юни 2015 г. индексът на промишленото производство , изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 0.6% в сравнение с май 2015 година. През юни 2015 г., при календарно изгладения индекс на промишленото производство е регистриран ръст от 5.7% спрямо съответния месец на 2014 година.

Месечни изменения

През юни 2015 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 1.9%, и в преработващата промишленост - с 1.1%, докато в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление - с 1.4%. По-значителен ръст в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 13.9%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 11.2%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.8%. Спад е регистриран при: производството на превозни средства, без автомобили - с 12.9%, производството на електрически съоръжения - с 8.1%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 5.4%, производството на основни метали - с 2.8%.

Годишни изменения

На годишна база ръст на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост - с 6.6%, преработващата промишленост - с 6.4%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.0%. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 22.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 15.8%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 15.6%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 14.3%, производството на химични продукти - с 8.0%. Намаление е отчетено при производството на основни метали - с 9.6%, и при обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 3.8%.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: цени | НСИ | производство | статистика | промишленост | индекс

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини