Турция може да проведе референдум за президентско управление

Опозиционните партии се противопоставят на президентската система

15:59 04.11.2015

Турция може да проведе референдум за промяна на конституцията, за да се премине към президентска система на управление, заяви говорителят на президента Ердоган Ибрахим Калин, предава Ройтерс.

„Въпросът за президентската система на управление не може да бъде решен без народа. Ако механизмът изисква референдум, тогава ще има референдум“, коментира Ибрахим Калин. Според него, преходът към президентска система на управление не е свързан с личното бъдеще на Ердоган. "Той вече е в историята. Основната мотивация – системата на управление в Турция да се направи възможно най-ефективна" - каза още говорителят.

Преходът на Турция към президентска система от парламентарна съществува в страната в продължение на няколко десетилетия, в полза на президента Ердоган. Опозиционните партии се противопоставят на президентската система, обвинявайки стремежа на Ердоган за авторитаризъм.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), водена от министър-председателя на Турция, Ахмет Давутоглу получи на парламентарните избори в неделя - 49,5% от гласовете и 317 от 550-те места в парламента, което й позволява да образува еднопартийно правителство. Въпреки това, ПСР не е получи две трети мнозинство на изборите, което дава възможността да се направят промени в конституцията.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: референдум | Турция | избори | Конституция | вредни | Балкански консултативен форум