Дървен небостъргач може да се появи в Стокхолм (снимки)

Дървесината има капацитет, когато става дума за изграждането на високи сгради

22:04 21.05.2016

Компанията Anders Berensson Architects разкри концептуалните планове за най-високата сграда в Стокхолм - 133-метров дървен небостъргач покрит с номера, който ще бъде построен на мястото на паркинг в центъра на града. Студиото е изготвило специален проект на 40-етажна сграда, за да се погрижат за бързо нарастващото население на града.

"Ако искаме да се намали количеството автомобили в центъра на града и в същото време да се освободи място за повече жилища, след подмяна на паркингите с високи сгради, магазини и ресторанти това ще се чувства очевидно", казват архитектите.


Слоеста дървесина (CLT) е материалът, от който ще бъде издигната сградата. Той е значително по-силен и по-стабилен в сравнение с обикновения дървен материал, което позволява на архитектите да предложат по-големи и по-високи дървени конструкции  от всякога.


"CLT има голям капацитет, когато става въпрос за изграждане високи сгради, както по отношение на здравина, но и в действителност, когато става въпрос за пожар", каза архитектът.


Проектът, наречен Trätoppen е най-новото предложение за небостъргачи от дървесина, които стават все по-реална перспектива, благодарение на появата на слоестата дървесина. Все още няма непосредствени планове за реализирането на проекта, но е напълно възможно той да се случи.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Трън | Corsa | Консултантска къща | картелпри билетите | миноритарни акционери

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини