Горанов подготвя нови мерки за облекчаване на бизнеса

Новите 81 мерки имат за цел да насърчат инвестициите

17:16 28.03.2016

Министерството на финансите подготвя нови 81 мерки, които целят да облекчат административните процедури и да стимулират инвестициите. Те са публикувани за обществено обсъждане.

Сред мерките са отмяна на две наредби за хранителния бранш - за системите за самоконтрол на фирмите и за хигиената на храните, които принуждавали фирмите да плащат хиляди на консултанти, за да им поддържат документацията.

Друга мярка предвижда да продължи намаляването на таксите, събирани от Агенцията по вписванията. През 2013 г. при разходи за 17 млн. лева агенцията е отчела 55.5 млн. лв. приходи. Това противоречи на изискването таксите да са такива, че да покриват само разходите на съответното ведомство, припомнят от финансовото министерство.

От няколко години все още не са отпаднали някои такси за услуги по Закона за местните данъци и такси. Такъв е случаят таксата за издаване на удостоверение за наличие или липса на задължения към общината. Това е нещо, което би трябвало да се проверява по служебен път от институцията, която се интересува от информацията, вместо бизнесмени и граждани да си вадят документ срещу заплащане. Тази такса сега се определя произволно и варира от 2 лв. до 30 лв.

Сред забавените с години облекчения са и промени в Закона за устройство на територията, в съгласувателните процедури по ОВОС, в процедурите по опазване на културното наследство и т.н. Сред мерките, които се предлагат в сегашния план, е и изготвянето на съвсем нов закон за акцизите.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: администрация | мерки | бизнес | Министерство на финансите | Владислав Горанов

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини